Catalonië is net Nederland in de 16e eeuw

Foto: Diego Lafuente, Flickr

Net als de Nederlanders tijdens de Tachtigjarige Oorlog willen de Catalanen zich van het Spaanse juk bevrijden. Er zijn veel parallellen.
De strijd van de Catalanen om hun onafhankelijkheid is geïnspireerd door de Tachtigjarige Oorlog. Deze interessante vergelijking maakt Hans-Joachim Voth op de site van CNN. Voth is hoogleraar economische geschiedenis aan de Universitat Pompeu Fabra in Barcelona.
(Advertentie)
Kies de waterfles die bij jouw stijl past: bottelicious heeft meer dan 70 verschillende reisbekers, thermosflessen en waterflessen op voorraad.

De situatie in Catalonië lijkt sprekend op die in Nederland in de periode 1560-1580, aldus Voth. In zijn artikel gaat de hoogleraar uitvoerig in op de Nederlandse geschiedenis. Spanje vroeg destijds te veel belasting en toonde te weinig respect voor de Nederlandse manier van leven waarin vrijheid van godsdienst een belangrijke rol speelde.
Het conflict tussen Nederland en Spanje begon klein, net als de onenigheid tussen Catalonië en Spanje, en escaleerde toen volledig. De Catalanen voelen zich, net als de Nederlanders destijds, niet gerespecteerd door de Spanjaarden. En ze hebben geen zin om financieel op te draaien voor de eurocrisis in Spanje.
Het conflict tussen Catalonië en Spanje kan ook een bloedige strijd worden, waarschuwt Voht. Spanje luistert niet naar Catalonië en is niet bereid te onderhandelen. De Spaanse overheid dreigt alleen maar.
Spanje zou een voorbeeld kunnen nemen aan de verlichte manier waarop de Britse overheid is omgegaan met het Schotse verlangen naar onafhankelijkheid, schrijft Voht. Door een referendum te organiseren creëerde de overheid ruimte voor de toekomst. Spanjes koers zal leiden tot een blijvende strijd.
(Foto van Diego Lafuente)
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
De tunnels van Gaza
Het moeilijke leven van football spelers
De 10 beste gagnam-style parodieën

Over de schrijver