CBR staat afrijden in elektrische auto eindelijk toe

41162 1 5 E1305619188693
Foto: Nissan

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft de Nissan Leaf goedgekeurd als eerste les examenauto.Of rijscholen de Leaf ook daadwerkelijk gaan inzetten is nog onduidelijk.

De Nissan Leaf is de tweede elektrische auto die is aangeboden voor de test van het CBR. Eerder werd de Mitsubishi i-MiEv afgekeurd omdatdeze te klein is. De Leaf biedt wel genoeg ruimte voor de examinator en de kandidaat. Coen Sleddering, woordvoerder van het CBR, meldt dat er voor het CBR weinig obstakels zijn om elektrische auto’s voor rijexamens te gebruiken: “Wij hebben de Nissan Leaf in de test hetzelfde behandeld als alle andere auto’s en er zijn geen technische bezwaren. We merkten weinig verschil met de traditionele auto’s. Alleen het optrekken gaat veel sneller, maar als je lest in de Leaf dan leer je daar snel mee om te gaan.”

De keuring is uitgevoerd op initiatief van de importeur van Nissan. Het is niet bekend of rijschoolhouders daadwerkelijk van plan zijn de Nissan Leaf te gebruiken voor rijlessen en examens. Sleddering: “Rijscholen kijken natuurlijk naar de kosten van een lesauto. De grote handicap is de beperkte actieradius en de infrastructuur voor het opladen. Volgens de importeur is de actieradius 160 kilometer. Met een hele dag lessen zit je daar al gauw op. Dat is natuurlijk cruciaal voor rijschoolhouders want het gaat om heel intensief gebruik.”

Wie van plan is af te rijden in een Leaf krijgt wel een aantekening op het rijbewijs omdat het om een automaat gaat.

Bron: Verkeerspro
Foto: Nissan

Lees ook:
Concurrentiestrijd elektrische auto tussen VS en China
Nissan wint aanbesteding taxivervoer New York, Ford teleurgesteld
Eerste elektrische stadsauto van Nederlandse bodem

Meer duurzaam nieuws voor het bedrijfsleven?
Ga dan snel naar Clubvan30.