CBS: huwelijk populair, maar wankel. 4 tips voor een gouden huwelijk

2275900255 044Bdfcfb7
Foto: Bravenewtraveler, Flickr

Volgens onderzoeksbureau CBS is het huwelijk blijvend populair onder jongeren. Zo’n 80% van de twintigers die nog geen partner hebben wil wel graag trouwen. Het is echter de vraag of hun (toekomstige) huwelijken lang stand zullen houden. Het huwelijk is al lang niet meer de levenslange verbinding die het vroeger was. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 1 op de 6 stellen die in de jaren 70 trouwden na twintig jaar gescheiden was. Van stellen die in de jaren 90 trouwden mislukte bij een kwart hun huwelijk.

Toch zijn er nog veel stellen die wél hun zilveren (25 jaar), gouden (50 jaar), of zelfs eiken huwelijk (80 jaar!) halen. Wat is hun geheim? hetkanWel zet 4 tips van deze huwelijksveteranen voor jou op een rij.

Werk als een team

Herbert en Zermyra Fisher zijn het langst getrouwde stel ter wereld: 86 jaar. Het stel is diep gelovig en bidt elke dag samen voor elkaar. Afgelopen Valentijnsdag gaven Herbert en Zermyra via twitter (@longestmarried) tips over het huwelijk. Eén van hun tips was deze: “Bedenk: het huwelijk is geen wedstrijd. Hou nooit een score bij. God heeft jullie bij elkaar gezet in het zelfde team om te winnen.”

Geef niet te snel op

Anneke Bloema, fotografe voor een lokaal nieuwsblad, kwam voor haar werk veel bij mensen over de vloer die hun huwelijksjubileum vierden. Zo kreeg zij het idee om een boek te maken over het recept voor “oude liefde”. Veel van de stellen die ze interviewde vertelden dat ze crises hadden meegemaakt. “Maar die moet je uitzitten” vonden de oude geliefden, “ook al duren ze soms een paar jaar.” Het huwelijk was voor hen echt een lange termijn project.

Blijf humoristisch

Anneke Bloema kwam ook veel humor tegen. Gevraagd naar het geheim van hun lange huwelijk, antwoorden een aantal stellen met een lach: “niet te vroeg doodgaan”.

Laat elkaar vrij

In Hollywood is scheiden aan de orde van de dag. Weinig filmstellen houden het lang vol. Toch zijn er een paar die het wel lukt. De bekende acteur Dustin Hoffman is al 29 jaar getrouwd met advocaat en ondernemer Lisa Gottsegen. Hun geheim? “De truc is,” aldus Hoffman, “om je eigen leven te leiden én je ruimte te delen.”

Bronnen: CBS, yahoo, Trouw, widbox

Lees ook

Zonder CO2 wordt de aarde een ijsklomp

Onderzoek: liefde heeft zelfde invloed als cocaïne

Ooit een spirituele ervaring gehad? Je hond ook

Over de schrijver

1 reactie op “CBS: huwelijk populair, maar wankel. 4 tips voor een gouden huwelijk”

  1. Je weet het wel hoe je een gezonde relatie moet behouden, maar het is altijd weer even goed om het te lezen en even te beseffen of je nog steeds goed bezig bent.
    Volgende maand zijn wij 25 jaar bij elkaar. So far so good….

Reacties zijn uitgeschakeld.