geen plastic
geen plastic

Een week geen plastic: zo ging het bij redacteur Sjoske

Na hetkanwel-redacteuren Wyke en Gerda was het mijn beurt: ik mocht afgelopen week geen plastic gebruiken. Of in ieder geval niets nieuws kopen. Na de verhalen van mijn collega’s was ik van tevoren niet heel positief gestemd over een goede afloop. Maar ik ben nog best tevreden. 

Flinke boodschappenlijst

Mijn vriend en ik doen meestal dagelijks boodschappen, omdat de supermarkt om de hoek is. We vinden het lastig om al voor meerdere dagen te bepalen wat we gaan eten. Maar speciaal voor deze challenge heb ik het anders aangepakt. Op maandagochtend heb ik een flinke boodschappenlijst gemaakt. Ik nam mezelf voor om in ieder geval beleg, brood en groenten en fruit in de slaan voor de hele week. Voor groenten en fruit nam ik een eigen tas mee. Ik kocht een flink stuk kaas bij de kaasboer en ging voor een paar broden naar het Vlaamsch Broodhuys. Beleg zonder plastic kopen was nog knap lastig, dat is dan ook niet helemaal gelukt. Ik heb voor de gelegenheid een pot jam gekocht, daar zat in ieder geval geen plastic omheen!

Verpakkingsvrije winkel

Op woensdag ging ik op zoek naar een verpakkingsvrije winkel in Den Haag. Ik vond helaas geen winkel om de hoek, maar wel in Leiden. Dat kwam goed uit, want ik moest voor een afspraak in de buurt zijn. Vanuit Den Haag ben je met de trein binnen 12 minuten op het station van Leiden. In de verpakkingsvrije winkel heb ik onder andere lijnzaad, rozijnen, linzen, amandelen en couscous gehaald. Daar kon ik wel wat mee.

Koffie

We hebben in huis een Nespresso-apparaat, maar afgelopen week heb ik het filter-apparaat weer uit de kast getrokken. Ik las op internet dat je bij Simon Lévelt koffie mee kunt nemen in een busje of potje. Handig! En die filterkoffie smaakt heerlijk! Dat gaan we vaker doen.

De conclusie

Het was leuk om zo bewust bezig te zijn met wat je koopt. Het is ongelofelijk hoeveel plastic er in omloop is. Ik heb aan twee vriendinnen verteld dat ik plasticvrij moest leven en zij wilden het ook een keer proberen! Dus dat is alvast gelukt. Zoals mijn collega’s Wyke en Gerda ook al zeiden: het is mogelijk om heel weinig plastic te gebruiken, maar het kost veel tijd en je hebt een strakke planning nodig. Het is niet iets wat je ‘even’ doet, helaas. Maar ik stel voor dat we deze challenge jaarlijks voortzetten. Wat zeggen jullie ervan, Gerda en Wyke?

Verder lezen?

Lees ook de ervaringen van Gerda en Wyke voor nog meer tips! Las jij ook een plasticvrije week in? Succes!

Over de schrijver

6 gedachten over “Een week geen plastic: zo ging het bij redacteur Sjoske”

  1. Pingback: Een week geen plastic gebruiken: kan dat? | SJOSKE Media

  2. Super tof dat jullie de challenge zijn aangegaan om minder plastic te gebruiken. Zoals ik in mijn eigen leven ook merk, kan dit erg moeilijk zijn, bijvoorbeeld omdat tegenwoordig ook veel groente en fruit wordt verpakt in plastic en er weinig verpakkingsvrije winkels bestaan. Echter vindt ik het jammer dat ik in geen van jullie blogs iets lees over de markt wat een bron is van verpakkingsvrije producten. Daarnaast moedig ik jullie aan om minder verwerkte producten te eten en meer producten zelf te maken (zoals vleesvervangers en beleg). Dit is immers gezonder en beter voor je portemonnee. Maar zoals ze zeggen in het leven: “stapje voor stapje”. En die eerste stap hebben jullie al gezet, dus hou zo vol!

  3. Waarom een week en waarom niet altijd?
    Waar ik woon, wordt de vuilnis op afspraak opgehaald. De grootte van je vuilnisbak bepaalt mede de prijs. Daar iemand mij meende een plezier te doen met een 240 liter kliko, zit ik aan een hoger bedrag vast. Zonde om de vuilnisman voor een kwart of halfvolle bak te laten komen dus. Maar ga eens plastic verpakkingen van bederflijke waar bewaren….dat gaat behoorlijk stinken. Ik was dus al die verpakkingen af. Ook melkpakken zijn niet fijn als ze een paarweken leeg maar ongewassen liggen. Ik ben dus steeds slimmer met mijn afval. Aan plastic verpakkingen van vleeswaren (als er een vleesetend persoon komt logeren) ontkom ik niet. Ook levert de supermarkt alhier (en andere levensmiddelenwinkels zijn er niet)de vis in plastic. Afwassen dus. Maar de zeldzame lege melkpakken die ik heb, gebruik ik om soep, bouillon of sauzen in te vriezen. Groenten en fruit kan men hier zelf afwegen en prijzen en ….in plastic tasjes doen. Echter, eens in de zoveel tijd worden er weer zakjes te koop aangeboden : doorzichtig, dicht te trekken met een lintje , en met een stoffen label waaraan de weegschaalstickers uitstekend hechten. Superlicht en zo makkelijk op te vouwen en in een vakje van je tas mee te nemen. Die paar dingen schelen al zoveel! Ik woon alleen, heb, zoals iedereen hier, een composter, houdt glas en papier en ijzer apart en laat mijn (niet stinkende) afval eens in de 16 weken ophalen . Ook dan is de kliko nog niet vol.

Reacties zijn gesloten.