Chaos in Fukushima was nóg erger dan gedacht

5527810041 Fe513Db993 O
Flickr.com (Midorisyu)

De chaos die ontstond in kerncentrale Fukushima blijkt nog schokkender te zijn dan aanvankelijk gedacht. Op beeldverslagen gepubliceerd in augustus viel al te zien wat er zich werkelijk afspeelde toen door een tsunami de elektriciteite in de kerncentrale uitviel. De hele wereld kon achteraf meekijken naar de beslissingen die genomen werden in de bunker van de leidinggevenden. Inmiddels is die 150 uur video uitgebreid tot 300 uur. Het beeldmateriaal is gepubliceerd door de Tokyo Electric Power Company, eigenaar van Fukushima, zelf.
Waterfles Superklein(Advertentie)
Kies de waterfles die bij jouw stijl past: bottelicious heeft meer dan 70 verschillende reisbekers, thermosflessen en waterflessen op voorraad.

Dit videomateriaal gaat door waar de vorige set video’s eindigde: ongeveer vijf dagen na de crisisuitbraak. Inmiddels hadden er twee explosies plaatsgevonden en was de kern van drie reactoren aan het smelten. Meneer Yoshida, de directeur van de kerncentrale, geeft in de vrijgekomen beelden aan het personeel toe dat hij geen middelen heeft om de branden te stoppen. Hij informeerde zelfs of de V.S.met helikopters zou kunnen komen om te helpen blussen. De Japanse brandweer die uiteindelijk op de brand is afgestuurd werd ingelicht over de vrijgekomen straling. Veel brandweermannen trokken zich uiteindelijk terug en weigerden te blussen, omdat zij uit andere bronnen hoorden misschien gevaar te lopen.
Een latere blusactie door helikopters van de Tokyo Electrical Power Company blijkt achteraf ook geen geslaagde actie te zijn geweest. Tijdens de persconferentie werd er met groot succes over gesproken, maar in werkelijkheid blusten de helikopters er per ongeluk naast.
Bron: Green: The New York Times
Lees ook
Japan stapt over op zon
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen
Een zonnepaneel op jouw dak? 

Over de schrijver

1 gedachte over “Chaos in Fukushima was nóg erger dan gedacht”

Reacties zijn gesloten.