Een van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: Chef het Samen

Chef het samen
Chef het samen
De Top 50 beste wereldverbeterende ideeën voor 2015 is bekend. Een opvallend idee in de categorie ‚Kinderrechten & Onderwijs’ is Chef het Samen. De initiatiefnemers willen kinderen gezonder laten eten door hen te laten ervaren hoe leuk en makkelijk dat is. Met korte filmpjes (vlogs) gepresenteerd door iemand die een paar jaar ouder is. Verander de wereld, begin met de koks van morgen.

Op dit moment eet slechts 1% van de Nederlandse kinderen voldoende groente. Chef het Samen wil die dagelijkse portie flink opvoeren. Initiatiefnemer Laura Emmelkamp: “Wij vertellen kinderen niet dat het gezond is en beter voor het milieu, maar we laten hen zelf ervaren hoe leuk, lekker en makkelijk het is. Spelenderwijs leren kinderen niet alleen volwaardige maaltijden met seizoensgroenten koken, maar worden ze zich ook bewust van duurzame en eerlijke keuzes.”

Chef het Samen sluit aan bij het mediagebruik en de levensstijl van kinderen met inspirerende filmpjes. “De vlogs zijn veel korter en sneller gesneden films dan de traditionele kookvideo”, legt Emmelkamp uit. „Door de opkomst van zowel mobiel kijkgedrag op telefoon en tablet moeten filmpjes maximaal een paar minuten per aflevering duren, maar wel compleet en informatief zijn. We zien namelijk dat kinderen meer filmpjes kijken maar wel met een korte kijkduur.”

“We laten de vlogs presenteren door een kind dat iets ouder is dan de doelgroep. Dat geeft een voorbeeldfunctie en aspiratieniveau. Dat zie je aan de populariteit van jonge vloggers die bij deze groep meer aanspreken dan officiële celebrities.”

Groente in de hoofdrol (maar dan echt)

“We doen niet aan kinderkokerij met de ‘usual suspects’ pannenkoeken, gehaktballen of drumsticks. Wel leren onze kijkers bijvoorbeeld hoe ze pittige pompoensoep, gepaneerde asperges of boerenkool lasagna moeten maken. Naast een vrolijke en dynamische hoe-maak-ik-dit-gerecht inclusief een blooper zijn er per aflevering een aantal relevante, geanimeerde infographics die iets over duurzaamheid vertellen.”

Volgens Chef het Samen zorgt deze aanpak dat informatie en inzichten beter beklijven. De jonge koks zullen met hun kooktechnieken, maaltijden en nieuwe inzichten ook anderen inspireren, zoals hun vrienden en ouders.

Chef het Samen wil beginnen met een eerste serie van 5-10 korte films, die worden gepromoot via een youtube channel.

Volg Chef het Samen op weg naar misschien wel het beste wereldverbeterende idee van 2015.

Over de schrijver

3 reacties op “Een van de beste wereldverbeterende ideeën van 2015: Chef het Samen”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020