Chemicaliën in plastic belangrijke oorzaak van diabetes epidemie

39927300 Bfc3Fadd71
Bron: Dotjay (Flickr.com)

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat moderne chemicaliën obesitas en diabetes veroorzaken. Wetenschappers zeggen dat blootstelling aan zelfs een minuscule hoeveelheid synthetische stoffen hormoonsignalen door elkaar kan gooien. Dit kan leiden tot het opnemen van meer vet of een overmatige productie van insuline, het hormoon dat de afbraak van vet en koolhydraten reguleert.
Bisfenol A
Eén van deze synthetische stoffen is bisfenol A, beter bekend als BPA. De chemische stof wordt veel gebruikt in plastic en blikjes, maar ook in bestek en magnetronvriendelijke voorwerpen. “Als je iets met BPA eet, is het alsof je tegen jouw organen zegt dat je meer eet dan je daadwerkelijk doet,” aldus Angel Nadal, BPA-expert en werkzaam bij de Miguel Hernandez Universiteit in Spanje. “Onderzoeken over de hele wereld tonen aan dat 90 procent van de bevolking teveel BPA in het bloed heeft. Het is vooral voor zwangere vrouwen en de ongeboren baby’s gevaarlijk. De foetus wordt niet alleen blootgesteld aan BPA, maar ook aan de hogere insulinewaarden van de moeder. Het zou zo zelfs overgewicht voor het kind voorprogrammeren.”
Insulineresistentie
Uit het meest recente onderzoek van Nadal blijkt dat zelfs een kleine dosis van BPA al voldoende is om de hoeveelheid insuline te verdubbelen. Voor mensen met diabetes kan de extra afscheiding van insuline positief zijn, maar bij gezonde mensen kan weefsel ongevoelig worden voor het hormoon. Mogelijk ontstaat dan insulineresistentie, een kenmerk voor diabetes type 2.
Bron: Huffingtonpost.com
Lees ook
Water drinken helpt tegen depressieve gevoelens
Geef je spijkerbroek een nieuw leven
Quiz: hoe vervelend is verveling?