Van zelfgegroeide rode pepers naar chili saus

Hete SausEen flinke poos geleden stopte ik rode peper zaadjes terug in de grond. Het was een lichtelijk optimistisch idee, omdat het niet makkelijk is om een rode chili plant te kweken. Toch lukte het mij! En nu, zelfs eind oktober, zitten er zelfs nog kleine rode pepertjes aan mijn plant. In totaal heb ik circa 15 rode pepers weten te oogsten uit de zaadjes van twee rode pepers. Kortom, een winst van 750%. Met deze rode pepers ga ik vandaag een heerlijk gerecht maken, namelijk rode chili saus. Ook wel ‘hot sauce’ genoemd.

Lees hier: Rode chilipepers, hoe te bewaren, verwerken en conserveren?

Eigengemaakte rode chili saus van hergroeide rode pepers! 

* Deze tip heeft Nederlandse ondertiteling. Deze is te activeren door op het filmpje te klikken, deze af te spelen in YouTube en op het knopje te drukken dat naast het knopje van het geluid zit.

Ingrediënten:
– enkele rode pepers (circa 4 à 5)
– twee uien
– 2 teentjes knoflook
– 4 tomaten
– een eetlepen suiker
– een eetlepel zout
– Worcester saus

How to?
Pak een oven schaal, een snijplankje en een mes. Verwijder het velletje van de knoflook en de ui en snij vervolgens alles in stukken. Hoe fijn je het snijdt, maakt niet uit, want je gaat het mengsel nog koken, pureren en zeven.

Doe alles in een ovenschaal. Voeg de eetlepels zout en suiker toe en vervolgens een eetlepel Worcestersaus.

De ovenschaal doe je 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius.

Na het bakken in de oven pureer je de groentes en zeef je het geheel. Gebruik een lepel om meer vocht door de zeef te drukken dan dat er doorheen loopt. Gooi het residu dat in de zeef zit niet weg. Hier zit enorm veel smaak aan en kun je gebruiken voor een bouillon. Je kunt het in de vriezer bewaren.

Het vocht laat je kort inkoken in een pan op het vuur. Na het inkoken wordt de saus iets dikker en kun je de saus bottelen in een fles die je gesteriliseerd hebt. Vul het flesje. Doe er een dop op en laat het flesje 5 minuten op de kop staan.

Bewaar het flesje in de koelkast en gebruik wanneer nodig! Succes met dit prachtige recept voor chilisaus!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver