In dit land gaan ze de strijd aan met suiker, en met succes

In Nederland eten we gemiddeld 37 kilo suiker per jaar en dat is volgens diverse onderzoeken veel te veel. Terwijl overgewicht een steeds groter probleem wordt, vragen we ons af waarom de hoeveelheid suiker in producten én de marketing ervan niet aan banden wordt gelegd. In Chili deden ze dat wel. 

75 procent heeft overgewicht

In Chili heeft 75 procent van de bevolking last van overgewicht. Dat was niet alleen ongezond voor de mensen zelf, maar had ook grote consequenties voor het zorgbudget. De regering besloot de strijd met overgewicht en obesitas aan te gaan. In 2016 besloten ze nieuwe wetten aan te nemen, die het kopen van producten met veel suiker zou doen afnemen.

Geen reclame gericht op kinderen

Er mocht geen reclame meer worden gemaakt voor ongezond eten op TV, reclame gericht op kinderen werd aan banden gelegd en op de verpakking van voeding met veel suiker, vet en calorieën kwamen zwarte stickers met een waarschuwingen te staan. Op de verpakking van ontbijtgranen met veel suiker mochten geen stripfiguren meer staan. Scholen mochten geen junkfood meer verkopen. Dit kwam als aanvulling op de maatregel uit 2014 toen er een suikertaks op frisdrank kwam.

Producenten passen hun producten aan

Producenten stonden natuurlijk niet te springen om deze nieuwe maatregelen en probeerden ze tegen te houden. Toen dat niet bleek te werken, besloten ze hun producten aan te passen en de hoeveelheid suiker terug te brengen.

Eerste resultaten zijn binnen

Binnen anderhalf jaar bleek uit onderzoek dat mensen 25 procent minder frisdrank dronken. En na vier jaar was het duidelijk dat het effect blijvend was. Jongeren werden zich steeds meer bewust van de effecten van suiker en spraken hun ouders aan op een ongezonde keuze. Doordat er meer informatie is over de effecten van het eten van te veel suiker en je in de supermarkt geconfronteerd wordt met een ongezonde keuze, groeit deze jonge generatie nu anders op.

Wie volgt?

Peru, Uruguay, Israël volgden het voorbeeld en Brazilië en Mexico zijn bezig met de voorbereidingen. Het is te vroeg om nu al de effecten op de gezondheid van Chilenen te onderzoeken, maar de eerste signalen zijn veelbelovend.
In Nederland zijn we nog niet zo ver. In 2018 was er een discussie over de suikertaks, maar die leidde niet tot actie. Er is wel een preventieakkoord om overgewicht tegen te gaan, maar drastische (wettelijke) maatregelen zijn daar niet in terug te vinden.
Wat vind jij? Moeten we in Nederland het voorbeeld van Chili volgen?

Over de schrijver

4 gedachten over “In dit land gaan ze de strijd aan met suiker, en met succes”

 1. Ja, hoera!
  Natuurlijk moet NL het voorbeeld van Chili volgen
  Eindelijk begint de strijd tegen suiker vorm te krijgen.
  Niet meer roken is 1 ding, maar het gif dat we met de paplepel binnen krijgen in de vorm van suiker wordt volkomen genegeerd.
  De mensheid zal lichamelijk én geestelijk een stuk gezonder worden als we suiker uit konden bannen, maar het zal een lange strijd tegen de grote producenten worden ben ik bang.
  Én vlak de verslaving niet uit……….

Reacties zijn gesloten.