Verbod op single use plastic. China gaat de strijd aan met vervuiling

China gaat de strijd aan met een verbod op single use plastic. Ja je leest het goed: het land dat op zeer grote schaal plastic produceert en gebruikt komt in actie. Ze hebben een vijfjarenplan om te zorgen dat rivieren, parken, bossen en uiteindelijk de oceaan een stuk schoner worden.

Een afvalberg van 100 voetbalvelden

China wordt overspoeld met plastic afval en daar wil de regering nu echt vanaf. In 2017 haalde China 215 miljoen ton huishoudelijk afval op bij hun 1.4 miljard inwoners. En hun grootste afvalberg – van 100 voetbalvelden – is vol. Terwijl deze bedoeld was om de komende 25 jaar te gebruiken. Het is daarom niet gek dat ze in 2017 besloten om geen plastic afval meer te importeren uit andere landen, want dat maakte hun eigen probleem alleen maar groter.

Een vijfjarenplan voor uitfasering

En het is nu tijd voor een vijfjarenplan om single use plastic in de ban te doen. Denk daarbij niet alleen aan dunne plastic zakjes voor boodschappen, maar ook aan rietjes, wattenstaafjes, wegwerpbekers en – borden en verschillende soorten verpakkingsmateriaal.

Een algemeen verbod

In 2008 nam China al maatregelen om het gebruik van plastic terug te dringen. Winkels mochten geen dunne plastic tasjes meer weggeven, alleen verkopen. Die maatregel leidde alleen niet tot het gewenste resultaat. Daarom komt er nu een algemeen verbod. Te beginnen in de grote steden, waarna het naar het platteland wordt uitgebreid. In plaats daarvan worden Chinezen gestimuleerd om hun eigen tassen mee te nemen naar de supermarkt. Net zoals in Nederland.

Hotels en restaurants

Ook restaurants en hotels krijgen te maken met de maatregelen. Restaurants mogen vanaf 2022 geen plastic rietjes of servies meer gebruiken. Hotels krijgen iets langer de tijd om om te schakelen. Zij moeten alternatieven aanbieden vanaf 2025. Alleen recyclebaar plastic mag vanaf dan nog worden gebruikt. De rest is verboden.
Voor een land dat de grootste exporteur is van plastic, maar ook zelf veel last heeft van de overlast, zijn dit grote stappen. Wat denk jij dat het effect zal zijn?

Over de schrijver