Duitsland is koploper als het gaat om zonne-energie. De subsidies zijn zo aantrekkelijk, dat praktisch iedere Duitser panelen laat installeren. Maar de zonnepanelen die overal op daken te zien zijn, zijn niet van Duitse fabrikanten. Die gaan stuk voor stuk failliet, omdat de Duitsers massaal Chinese zonnepanelen kopen. Dat lijkt niet zo slim, maar is het wel. Want hoewel ze met de aanschaf in China de Chinese economie stimuleren, leveren de panelen vooral Duitsers veel geld op.
Faillissementen
Door de crisis heen is het Duitsland gelukt om steeds een economische groei te realiseren. Een aantal jaren geleden leek dat vooral dankzij zonne-energie te zijn. Nu valt echter het ene bedrijf na het andere om. Q-Cells, wat in 2008 nog de grootste producent van zonnepanelen ter wereld was, is failliet gegaan en veel andere bedrijfjes als Solon en Sovello konden ook het hoofd niet boven water houden. Tegelijkertijd gaat het met Chinese panelenfabrikanten weer heel goed; zij halen hun klanten vooral uit Europa én dus ook uit Duitsland. Maar dat wil niet zeggen dat de Duitsers hiermee hun eigen economie om zeep helpen.
Productie en installatie
De zonnepanelen zijn namelijk slechts één onderdeel van het hele pakket. De zonnepanelen moeten ook nog geïnstalleerd worden en voor het gebruik zijn omvormers nodig. Die installatie wordt uitgevoerd door Duitse bedrijven en de omvormers worden ook in Duitsland gemaakt. En met steeds goedkoper wordende zonnepanelen is er meer ruimte in het budget voor een goede installatie en omvormer.
Ook aan de productie van zonnepanelen verdienen de Duitsers flink. Hiervoor is namelijk silicium nodig en dat wordt onder meer door een Duits bedrijf geleverd. Hetzelfde geldt voor de productiemachines die de Chinezen inzetten bij het maken van de panelen; die worden eveneens gefabriceerd in Duitsland.
Bron: Trouw, European Energy Review
Lees ook:
Zon & Zeker: snel zonnepanelen op je dak
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
De beste aanbieders van groene stroom
Chinese zonnepanelen leveren Duitsers fortuin op
- Geplaatst door Adine Versluis
- 17 juli 2012
- hetkanWel