Chocola lijkt een goed medicijn tegen hoesten te zijn

Goed nieuws, zeker in deze wintermaanden als het griepvirus actief is en een deel van de bevolking hoestend en proestend onder de wol ligt. Chocola lijkt namelijk beter te helpen tegen hardnekkige hoest dan bijvoorbeeld codeïne, dat vaak in hoestmedicatie zit. Dit is hoe het werkt.

Brits onderzoek

Professor Alyn Morice van de Britse Hull University staat internationaal bekend als ‘hoestexpert’. Hij stelt dat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat chocola waarschijnlijk het beste middel is om de keel te kalmeren. Patiënten die hoestmedicatie op basis van cacao namen, hadden binnen twee dagen zichtbare verbeteringen in hun symptomen. Dit bleek uit onderzoek onder 163 patiënten.

Verzachtende werking

Het is niet het eerste onderzoek dat uitwijst dat chocola goed kan helpen tegen hoest. Onderzoekers van het Imperial College in Londen kwamen al eerder tot de ontdekking dat theobromine, dat in cacao zit, hoest beter kan onderdrukken dan bijvoorbeeld codeïne, dat in veel hoestmedicatie zit. Dit komt door de verzachtende werking ervan.

Beschermend laagje

Omdat chocola stroopachtiger is dan de meeste hoestmedicatie, lijkt het beter geschikt om een laagje te vormen rondom de zenuwuiteinden in de keel. En het zijn juist die zenuwuiteinden die ervoor zorgen dat je gaat hoesten. Daarnaast lijken er van nature hoest onderdrukkende ingrediënten in cacao te zitten, die een kalmerend effect hebben.

Warme chocomelk

Overigens is het niet zo dat alle cacao helpt tegen hoest. Warme chocolademelk werkt bijvoorbeeld niet. Dit komt omdat de cacao dan dermate verdund is, dat het stroperige effect weg is. In andere woorden: het baant zich te snel een weg door de keel waardoor er geen beschermend laagje gevormd kan worden rondom die zenuwuiteinden. Volgens Morice is het beste om op een stuk pure chocola te zuigen, zodat dit langzaam in je mond smelt. En met puur, bedoelen we echt puur: 70%, 80% of misschien zelfs 90%. Want hoe puurder en onbewerkter de chocola, des te groter zijn de gezondheidseffecten.

Proef op de som

Het verhaal van Morice kwam overigens niet zonder kritiek. Hij lijkt met zijn onderzoek vooral een hoestdrank aan te prijzen waar cacaobestanddelen in verwerkt zijn en dus neigt het naar reclame, al ontkent hij dat zelf ten stelligste. Omdat ik op dit moment aan het einde van mijn wintergriep nog behoorlijk aan het hoesten ben, besloot ik de proef op de som te nemen. Misschien beeld ik het me in, maar een stukje pure chocola (80%) lijkt inderdaad een kalmerend effect te hebben. En als het dan niet op mijn keel is, dan toch op z’n minst op mijn humeur. Conclusie: baat het niet, dan schaadt het zeker niet.

Wist je dat vlierbessensap ook heel goed helpt tegen griep? Heb jij nog meer tips om griep,  verkoudheid en hoesten op een natuurlijke manier te lijf te gaan? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

14 gedachten over “Chocola lijkt een goed medicijn tegen hoesten te zijn”

 1. Chocola goed tegen hoesten?? Roken, alcohol, koffie en sterk prikkelde stoffen, zoals bijvoorbeeld pepermunt, drop en chocolade prikkelen het slijmvlies in de keel. Dat kan kriebel in de keel veroorzaken.

 2. Dit is een misleidende copypaste van de uitspraak van de onderzoeker die onderzoek deed naar een cacao-bevattend hoestmiddeltje. De uitkomsten zijn gepubliceerd in BMJ: https://bmjopen.bmj.com/content/7/1/e014112

  Conclusie: het primaire eindpunt (werkzaamheid) kon niet worden bewezen. Chocolade is dus NIET bewezen beter.

  HetkanWel: misschien kunnen jullie wat beter factchecken voortaan, alvorens blindelings andere nieuwsstukjes over te typen?

 3. tegenwoordig doet ook Vogel ‘rommel’ in zijn producten, lees altijd de ingrediënten!!!
  toen ik Vogel daarover een mail stuurde hebben ze nooit gereageerd, zegt genoeg lijkt me

 4. Enzovoort…… 😉 ZUIVEL…. en dan meestal de fabrieksmatig gefabriceerde zuivelproducten, laten òòk een laagje slijm achter in je keel en op je tonsillen (amandelen) en verderop in het metabole systeem, je darmen, je blinde darm (lymfatisch systeem !)
  Dàt slijmlaagje heeft niet zo`n beste (uit)werking op je gezondheid, het remt nl van aales af, o.a. de opname van nutrienten…
  Maar het sluit ook de werking van je amandelen als POORTWACHTER àf…. het slijmlaagje verhinderd dat de tonsillen hun bacteriedodende werking kunnen doen, en zo glijden die rakkertjes dus LANGS de verslijmde poortwachters (mocht je die nog bezitten trouwens, want vroeguh… sloopten de heren doktoren die er bij het minste of geringste gewoon UIT…) je respiratoire systeem binnen, je ademhalingssysteem, alwaar ze hun irritantre werking gaan uitvoeren en jou… opzadelen met de uitwerkingen ervan.
  Maar jaaaa….. wie fabrieksmelk drinkt, chcolademelk, kaas eet, etc. die sluit daarmee dus zijn bacteriedodende amandelen UIT !
  Die worden door dat melkerige kazige slijmlaage bedekt en Huppeta…. je bent vatbaar geworden (je hebt jezelf vatbaar gemaakt) voor keel en bronchiale aandoeningen…. lalalala…. jij blij…. manieheus. !

  En zo voort…..

 5. Nog iets over HOEST;

  Hoesten doet men vaak vanuit een dieper gelegen gebied dan de keel an sich, nl de longen, bronchien, luchtpijp…
  De bovenste luchtwegen zijn vaak geirriteerd door ontstekingen en het slijm dat daarbij vrijkomt.

  Dat soort hoest los je niet op met een Kwattareep.. 😉

  Stomen zou dan een betere optie zijn om aangedane gebieden te kalmeren.

  Ook kan je in die gevallen Coccus Cacti D4 gebruiken (Vogel) dat via het centrale zenuwstelsen de hoestprikkel onderdrukt.

  Tot slot; een gezond afweersysteem (de juiste voeding / leefstijl !) voorkòmt welhaast àlle klachten.

  Enzovoort, enzovoort….. 🙂

 6. Echinaforce druppels (van Bloem of van Dr. Vogel), is wat ik gebruik zodra er keelpijn is, het maakt dat de weerstand verhoogt, het maakt het slijm los, de hoest losser, je voelt je minder beroerd, en de griep is wat sneller over. Dan wel de hoge dosis van 3-4 x per dag 30 druppels en daar echt wel mee doorgaan zolang je je niet beter voelt. Tijmsiroop of kruidensiroop om de keel te verzachten.

   1. Vogel wàs… geen dokter, gelukkig niet, dokters weten niet veel van Genezen!
    Dokters weten van symptoom – bestrijding, ofwel het Onderdrukken van een klacht, wat niet wil zeggen het genèzen ervan !
    De universitair geschoolde artsen studeren zeven jaar MEDICIJNEN, zo hèèt die studie ook, en zijn dus kundig in het combineren van een klacht met een medicijn.
    Maar… medicijnen genezen niet en zitten vòl GRATIS erbijwerkingen… dus tel uit je winst!
    Dokter Vogel…. was een ERVARINGSDESKUNDIGE ! ofwel; een man die onderzocht, die de ervaringen van vele vele kruidendeskundigen opschreef en in zijn boeken verwerkte.

    ALs… je al de titel DOKTER als eretitel zou willen toepassen… dan zou die zèker passen bij DOKTER VOGEL

    Toch zou het `genezen` moeten plaatsvinden vòòrafgaande aan een (dan dus niet uitbrekende) ziekte, PREVENTIEF leven is dè boodschap, de meeste mensen leven voor de kat zijn viool weg… gebruiken levenslang het supermarktdieet van pak blik pot zak en magNEEtronvoer, dus is het LOGISCH dat men door ondermijning van het afweersysteem ziek wordt.
    Mède door het ook nog tot zich nemen van snoep snack en snaaii, koffie met melk en suiker of zònder die ziekmakende troep… alcohol, roken, drugs, en meer van dat soort verleidingen waar men dagelijks aan bloot staat…
    GEZÈLLIG !!!
    En JA, vaak is het gezellig als je geniet, maar aan teveel genot…gaat men langzaamaan KAPOT.

    DOKTER VOGEL…. een GEWELDIGE man !!

    Etc.

 7. vlier bessen is alleen voor de keel te verlossen van de kriebel,alleen pure chocolade is gezond,en zal ook helpen tegen keelproblemen(hoesten)voor griep dat is viraal daar zijn andere middelen voor komende uit china,waar te verkrijgen,vroeger op de chinese markt,werkte zeer goed na drie dagen terug een nieuwe,voor gewone verkoudheden een vichszalfje of chinese balm onder de voetzool wrijven en zo het bed in ,smorgens stukken beter,zo legde men bij koorts vroeger bij kleine kindjes een ajuinschijf onder de voetzool en de koorts was weg!

Reacties zijn gesloten.