Chocolade wordt nog lekkerder dankzij wetenschap

4148215487 6C34839A00 Z 1
Foto: Sarah Robinson, Flickr

Heb je ook genoten van de chocolade kransjes, truffels en chocomelk van kerst? Goed nieuws: chocolade wordt nog lekkerder. Wetenschappers hebben het DNA van de cacaoboom ontrafeld. Zo kunnen ze meer chocolade van betere kwaliteit maken.

28.798 genen ontrafeld

Een internationaal team van wetenschappers van de Franse organisatie CIRAD onderzocht de Criollo, een soort cacaoboom. De Criollo werd 3.000 jaar geleden al door de Maya’s geplant. De boom levert extra fijne chocolade van betere kwaliteit dan andere bomen, maar is minder weerbaar tegen ziektes.

De wetenschappers ontrafelden de DNA code van de boom en ontdekten dat de boom 28.798 verschillende genen heeft. Zij konden ook identificeren welke genen verantwoordelijk waren voor de smaak en welke voor de weerstand tegen ziektes.

Meer kwaliteit, minder ziektes

Op dit moment is slechts 5% van de chocoladeproductie afkomstig van kwaliteitsbomen als de Criollo. Het onderzoek biedt de mogelijkheid om nieuwe varianten te ontwikkelen die beter tegen ziektes kunnen. Volgens Xavier Argout, leider van het onderzoeksproject, opent het onderzoek de weg naar nieuwe investeringen in “het voedsel van de goden”.

In de nabije toekomst is het zwarte overheerlijke goedje mogelijk dus nog lekkerder.

Bron: Guardian, Nature Genetics

Lees ook

Energiezuinig shoppen

Onderzoek bevestigt: bidden biedt echt troost

Zo eet je gezond en lekker

Over de schrijver

4 reacties op “Chocolade wordt nog lekkerder dankzij wetenschap”

Reacties zijn uitgeschakeld.