Chris Anderson: Na de digitale revolutie, nu de dingen-revolutie

Bron: geekubator, flickr

Boeken, CD’s, kranten, reisbureaus, bankkantoren, de digitale revolutie heeft heel wat branches op zijn kop gezet. Tot nu toe bleven fysieke producten buiten schot. Maar dat gaat veranderen, volgens Chris Anderson, hoofdredacteur van het toonaangevende blad Wired en ateur van de spraakmakende bestsellers “Free” en “The Long Tail”. In zijn nieuwe boek ‘Makers‘ onthult hij hoe ondernemers het web gebruiken om bedrijfjes op te zetten met de hele wereld als afzetgebied en hoe zij significant minder financiële middelen, machines en infrastructuur nodig hebben dan traditionele productie.
In de afgelopen tien jaar hebben we op internet nieuwe manieren ontdekt om dingen uit te vinden en te maken, en om samen te werken. In de volgende tien jaar zullen die lessen op de echte wereld worden toegepast. Productie op kleine schaal wordt een belangrijke bron voor toekomstige groei. Het succes van de gigantische bedrijven is op zijn retour, want in deze eeuw van open source, op maat gemaakte producten, en doe-het-zelf-product design, zal het collectieve potentieel van een miljoen hobbyknutselaars worden losgelaten op de wereldmarkt.
In een voorpublicatie van zijn boek in De Groene Amsterdammer laat Chris Anderson met een sterk praktijkvoorbeeld zien hoe de dingen-revolutie al is begonnen. Zijn dochters wilden hun poppenhuis opnieuw inrichten. Ze hadden net The Sims 3 zitten spelen, een virtueel spel waarin je allerlei woningen kunt inrichten met een enorme keuze aan meubels en mensen. Nu wilden ze ook hun échte poppenhuis zo inrichten. Punt was alleen dat die meubeltjes duur waren, weinig keuzemogelijkheden boden en lang niet altijd beschikbaar waren in de juiste afmetingen voor het poppenhuis van de dochters van Chris Anderson.
Cover boek ‘Makers’

Maar tegenwoordig hebben we een 3D-printer, een Thing-O-Matic van MakerBot en dus kreeg de zoektocht een verrassende afloop. Chris Anderson ging met zijn dochters naar Thingiverse, een online bewaarplaats van 3D-ontwerpen die mensen hebben geupload. En daar stond elk meubelstuk dat ze maar wilden.
Ze kozen een paar schitterende Victoriaanse stoelen en baken, maakten ze met één klik op het toetsenbord zo veel kleiner dat ze in het poppenhuis pasten en klikten op ‘Build’. Twintig minuten later hadden ze de meubeltjes, gratis, snel en met veel meer keuzemogelijkheden dan in de echte wereld en zelfs op Amazon.
Chris Anderson: “Kodak is failliet gegaan; slachtoffer geworden van de opmars van de digitale fotografie, waardoor we geen filmpjes meer hoeven te kopen en te laten ontwikkelen. Digitale foto’s zijn gratis en kunnen thuis op de desktopinkjetprinter worden afgedrukt. Als je vandaag de dag nog plastic speelgoed fabriceert, zie je dan al voor je hoe je in de toekomst zult varen?”
Lees ook:
Bedrijf print werkende fiets (video)
De juiste zonnepanelen voor een goede prijs
Geen dak voor zonnepanelen? Bereken je winst met wind

Over de schrijver