Vriendengroep maakt cider tegen voedselverspilling

Elk jaar worden er tonnen appels verspild omdat ze ongeschikt zijn voor de supermarkt of blijven liggen onder de appelboom. Een vriendengroep uit Groningen vond dat zo zonde dat zij deze ‘vergeten’ appels gebruiken voor een smakelijk en eerlijk drankje: Doggerland Craft Cider. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl laten ze een paar schattige varkentjes van de appelpulp snoepen. Wij zijn verkocht!
We spraken mede-initiatiefnemer Marleen van der Heijden over cider, wolvarkens en hun crowdfundingsactie.
Doggerland Craft Cider 3

Doggerland Craft Cider

Doggerland Craft Cider wordt gerund door vijf vrienden: Jurjen, Nanne, Van, Marijke en Marleen. Het avontuur begon toen Jurjen zelf appelsap wilde maken en ontdekte dat er elk jaar velden vol appels blijven liggen. Hij besloot niet alleen appelsap maar ook appelcider te gaan maken. Marleen herinnert zich zijn enthousiasme nog goed:
“We mochten alles proeven en zijn enthousiasme werkte aanstekelijk. We hebben allemaal een liefde voor het produceren van lekker eten en drinken. Het duurde dan ook niet lang voor onze huizen vol stonden met bubbelende vergistingsvaten. Twee van ons hadden al ervaring met bier brouwen, dus er werd veel kennis en techniek uitgewisseld en geëxperimenteerd.”
“Het is zo gaaf om dit als vriendengroep te doen! Eind maart zijn we met z’n allen op cider-trip geweest in Engeland. Dat was heel leerzaam en gezellig. Daarnaast worden we ook erg gemotiveerd door alle enthousiaste reacties!”
Doggerland Craft Cider 2

Appel-inzameldagen

Doggerland Craft Cider wordt gemaakt met het sap van appels uit het Hoge Noorden. Marleen legt uit dat iedereen kan bijdragen aan de productie van hun cider:
“In het najaar, wanneer de appels rijp zijn, organiseren we een aantal appel-inzameldagen in- en om de stad Groningen. Veel mensen hebben een appelboom in de tuin, met zo veel appels dat ze er vanaf willen. Bijvoorbeeld omdat ze wespen aantrekken. Als zij hun overschot aan appels bij ons inleveren, krijgen ze daar een percentage cider voor terug.”
“Onze cider wordt gemaakt met meer dan 25 verschillende appelrassen. Het resultaat is een eerlijk en sociaal product dat opbloeit vanuit alle verlaten en vergeten appelbomen in Noord-Nederland. Mensen kunnen zich op onze website alvast aanmelden als appel-donateur, maar kunnen ook in het najaar naar de inzameldagen komen. Om te weten wanneer en waar die dagen zijn, kun je ons het beste volgen op Facebook.
Doggerland Craft Cider 4

Klok ’n Huus

Je kunt je wel voorstellen dat al die appels ook voor afval zorgen. Gelukkig hebben ze daar iets slims op bedacht. Marleen vertelt ons over hun ‘geheime wapen:’
“Klok ’n Huus zijn twee wolvarkens die ons gaan helpen met het verwerken van het enige afvalproduct dat we bij het maken van onze cider overhouden: appelpulp. Zo produceren we niet alleen samen met stad en ommeland een heerlijke lokale cider, maar creëren we ook bewustwording op het gebied van voedselverspilling.”

De crowdfunding actie

De vriendengroep is een crowdfundingcampagne gestart om dit seizoen een smaakvolle en toegankelijke cider te produceren. De beloningen zijn niet mis. Zo mogen donateurs bijvoorbeeld komen knuffelen met de varkens of krijgen ze een fles cider uit de eerste batch thuisgestuurd. Het streefbedrag is gehaald en volgens Marleen is daarmee een droom uitgekomen:
“We kunnen dit najaar van start! De actie loopt nogsteeds, dus mensen kunnen nog mee doen. Nu het streefbedrag gehaald is, willen we naast onze appelcider ook een cider maken met lokale honing en een cider die op whiskeyvaten heeft gerijpt.”
“Onze grote toekomstdroom is om een proeflokaal te openen waar je kunt komen genieten van een heleboel soorten lokale cider en hapjes. Uiteraard willen we graag lokaal blijven produceren en blijven werken met producten die anders verspild worden.”

Wil jij meer weten over Doggerland Craft Cider? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Klik hier voor meer informatie over de crowdfundingsactie. Alle afbeeldingen zijn eigendom van Doggerland Craft Cider.

Meer lezen?

Willem en Claudia houden varkens die ze gebruiken als kleine landschapsbeheerders. Klik op de afbeelding om daar meer over te lezen.
Akkervarkens 1 1

Over de schrijver