Citytrip naar Mechelen: 7 tips voor een duurzaam weekendje weg  

De Vlaamse steden Antwerpen, Brugge en Gent zijn bij veel Nederlanders geliefd, maar wist je dat Mechelen ook een hele leuke stad is? Mario maakte een citytrip naar Mechelen en ontdekte dat het niet alleen een mooie, maar ook een hele groene stad is. Hij geeft je 7 tips voor een groen weekendje weg.

Citytrip naar Mechelen: dit zijn de Groene hotspots

In de binnenstad van Mechelen zijn tal van groene plekken. Dat is niet vreemd want de gemeente heeft bepaald dat iedere inwoner van de stad maximaal 300 meter van groen mag wonen. Samen met een stadsgids verken ik al wandelend diverse plekken. Zoals bijvoorbeeld de nieuwe binnentuin van het Hof van Busleyden, een onlangs gerenoveerd en heropend museum in een voormalig stadspaleis. De tuin is op dit moment nog weliswaar ‘werk in uitvoering’, maar je kunt je al wel goed voorstellen dat dit straks een heerlijk plekje is waar je midden in de stad even bij kunt komen. Er zit ook een cafeetje.

Een andere prachtige en verrassend rustige plek is de stiltetuin achter het Aartsbisschoppelijk Paleis. Via een poort in een hoge muur, sta je ineens in een andere wereld. Met hoog gras, veel wilde bloemen en allerlei plekjes waar je heerlijk kunt zitten lezen, picknicken of niksen. Echt een klein paradijs. Op het moment dat ik er ben, is het ´Maai mei niet`-maand, een landelijk initiatief om bloemen en insecten extra kans te geven.

Last but not least, de Kruidtuin. Dit park aan de Dijle is een heerlijke schaduwrijke plek om doorheen te struinen, langs het water, terwijl je toch in het centrum van de stad bent.

Fietsen langs de groene gordel tijdens citytrip naar Mechelen

Ook de omgeving van Mechelen is erg groen en leent zich daarom uitstekend voor een fietstocht. Visit Mechelen heeft in samenwerking met de lokale brouwerij Het Anker een leuke route uitgezet die veel groene hotspots aandoet (25 of 58 kilometer). Ik fiets een deel van deze route en passeer onder meer het Zennegat en het Drie Rivierenpunt. Dat is de plek waar de Dijle en de Nete samen in de Rupel stromen.

Een bijzondere hotspot tijdens deze tocht is het Vrijbroekpark. Dit is een flinke groene long van 65 hectare aan de rand van de stad Mechelen. Een ideale plek om doorheen te wandelen, de rozentuin te bewonderen of lekker op een terrasje te zitten en een van de Mechelse biertjes, zoals een Maneblusser, uit te testen.  Maneblusser is trouwens ook de bijnaam van Mechelaars, maar dat is weer een ander verhaal.

Wintertuin van de Ursulinen: een parel van art niveau

Een citytrip naar Mechelen is niet compleet zonder een bezoek aan de Wintertuin in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, een dorpje even buiten Mechelen. In het voormalig meisjespensionaat van de Ursulinenzusters vind je bijzondere architectuur en het pronkstuk: een prachtige wintertuin in Art Nouveau-stijl. De glas-in-lood-koepel creëert een bijzondere lichtervaring die ik nog niet eerder gezien heb.

Maar er is meer te zien. Met behulp van een audiotour door het historische gebouwencomplex, maak ik kennis met de leefwereld van de kostschoolmeisjes en de unieke omgeving waarin ze woonden. Meer informatie over een bezoek aan de Wintertuin vind je op deze website.

De Wintertuin is te bereiken met het openbaar vervoer vanuit Mechelen. Maar het is misschien veel nog leuker om het als tussenstop te doen tijdens een rondje Mechelen-Wintertuin. Tijdens een fietsroute van 32,5 of 45 kilometer, maak je een mooie tocht langs verschillende kasteel- en natuurdomeinen en tal van rustpunten om even te pauzeren.  De route is gratis verkrijgbaar bij het bureau van Visit Mechelen op de Vleeshouwersstraat in het centrum.

Street art: ‘Mechelen Muurt’ 

Mechelen heeft sinds een paar jaar mooie street art. Via het “Mechelen Muurt’ initiatief werden kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd om kale muren onder handen te nemen met hun spuitbus. Het resultaat mag er wezen.

De meeste werken zijn te bekijken tijdens een rondwandeling door de binnenstad. Het is een leuke manier om Mechelen beter te leren kennen. De locaties staan aangegeven op een papieren flyer, maar zijn ook te downloaden via de Visit Mechelen app. In die app vind je een uitgestippelde route. Nog makkelijker.

Vlaamse Meesters op hun plek

Mechelen kent ook een flink aantal kerken. En die kerken zijn, anders dan in Nederland, vaak voorzien van veel religieuze kunst. In het kader van de campagne ‘Vlaamse Meesters op hun plek’, kun je topstukken van Vlaamse Meesters zien op de plek waar(voor) ze oorspronkelijk gemaakt zijn.

Het is best wel indrukwekkend om ineens oog in oog te staan met een echte Rubens, op de plek waar de meester hem ook voor bedoeld heeft. In de gildekapel van het vissersgilde van Mechelen dat hem deze opdracht gaf in de Onze-Lieve-Vrouw over-de-Dijlekerk. In Mechelen zijn diverse werken van Vlaamse Meesters, meestal kosteloos, te bewonderen. In dit artikel van mij vind je meer informatie over de Vlaamse Meesters op hun plek in Mechelen.

Eén Mechelse kerk, de Sint-Romboutskathedraal, zit niet in de route van de Vlaamse Meesters, maar is een stop zeker waard. Niet in de laatste plaats om de toren te beklimmen en het klokkenspel en de beiaardier van dichtbij aan het werk te zien. Er is geen lift dus je moet op eigen kracht 538 treden beklimmen. En vergeet je oordoppen niet want als je net bij de klokken in de buurt bent als ze geluid worden, is het een oorverdovend spektakel. Ik spreek uit ervaring.

Eenmaal bovenop kun je even uithijgen en heb je een fantastisch uitzicht. Omdat het helder was, kon ik zelfs het Atomium bij Brussel zien. En de aan andere kant zie ik Antwerpen liggen. En natuurlijk kan ik hier vandaag ook goed zien hoe groen Mechelen en haar omgeving zijn. Deze klim is een echte aanrader.

Even bijkomen in een bootje op de Binnendijle

Inmiddels heb je al heel wat afgefietst en gewandeld en ik kan me goed voorstellen dat je even bij wil komen. Dat kan tijdens een boottochtje (100% elektrisch) op de (Binnen)Dijle, de rivier die dwars door Mechelen loopt. Vanaf de boot zie je de stad weer vanuit een heel ander perspectief. En je ziet onderweg de leukste terrasjes en mooie panden langs het water liggen.

De kapitein geeft tijdens de rondvaart van ongeveer 45 minuten uitleg over de belangrijkste bezienswaardigheden. Niet spectaculair, maar wel 100% elektrisch en zeker even aangenaam bijkomen.

Lekker vegetarisch en vegan eten in en om Mechelen

Tijdens een citytrip naar Mechelen wil je natuurlijk ook lekker eten. Tijdens mijn verblijf in en om de stad, ben ik in drie restaurants geweest waar je prima vegetarisch of vegan kunt eten.

  • Het Bestek in het centrum van Mechelen is een gezellige lunchbar waar je in alle rust kunt genieten van een smakelijke lunch, in een mooie groene entourage. Hier staan verse en seizoensgebonden producten centraal. Iedere 6 weken verschijnt er een menu met nieuwe gerechten. Voor vegetariërs is er heel veel keus.
  • Funky Jungle op het plein tegenover de Romboutskerk is hét vegan restaurant van Mechelen. De eigenaresse zet me een heerlijke maaltijd voor waarbij ik zeker niet bang hoeft te zijn dat ik niet genoeg te eten krijg. En de vegan tiramisu die ik als dessert kies, is echt superlekker.
  • De Batteliek is een microbrouwerij in een voormalige kerk in Battel (een dorp net buiten Mechelen). Dit is een toffe tussenstop tijdens een fietstocht langs de eerdere genoemde groene gordel van Mechelen. Met diverse en smakelijke keuzemogelijkheden voor vegetariërs. Dit is ook dé plek om een proeverij van lokaal gebrouwen bieren te doen.

Mechelen perfect bereikbaar met de trein

Mechelen is perfect bereikbaar met de internationale trein naar Brussel. De stad ligt halverwege Antwerpen en Brussel en afhankelijk van je opstapstation in Nederland sta je er al binnen een paar uur. Vanaf station Mechelen sta je binnen 10 minuten in het centrum. Aangezien dit een stad is op mensenmaat, kun je hier al lopend prima uit de voeten. En voor de groene hotspots buiten het centrum, huur je gewoon een (elektrische) fiets. Mijn eindconclusie: Mechelen is een gezellige stad voor een groene citytrip in en om de stad.

Meer informatie? Bezoek Visit Mechelen.be.

-Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links-

Over de schrijver