Het is tropisch warm in Nederland en dat gaan we de komende jaren steeds vaker zien. Dat komt onder andere door de hoge hoeveelheid CO2 in de lucht, dat als een soort warme deken om de aarde heen ligt. En hoewel er doelen zijn gesteld om de CO2-uitstoot naar beneden te brengen, stoten industrie, vervoer en veeteelt nog steeds te veel uit. De Paris Agreement moet ervoor zorgen dat dit afneemt, maar ondertussen zit er dus al te veel CO2 in de lucht. Climate Cleanup wil daar een oplossing voor bieden door de natuur te verdubbelen en zo 1500 gigaton CO2 uit de lucht op te slaan.
Climate Cleanup
Begin dit jaar werd de hoogste concentratie aan CO2 in de lucht ooit gemeten, 415,79 parts per milion (ppm). Bij zo’n 500 ppm zal de aarde al twee graden opwarmen ten opzichte van het jaar 1900. En dat heeft verregaande gevolgen voor onze planeet, zoals het verdere uitsterven van plant- en diersoorten, toenemende bosbranden en droogtes, verzuring van de oceaan en het afsterven van koraalriffen. Niet alleen de uitstoot moet dus afnemen, maar ook het overschot aan CO2 dat al in de atmosfeer aanwezig is. Op dat laatste concentreert Climate Cleanup zich.
Natuurlijke opslag van CO2
Het uit de lucht halen en opslaan van CO2 heet Carbon Capture and Storage (CCS). Bestuurders zetten hierbij vaak in op ‘snelle oplossingen’, zoals het opslaan van CO2 in lege gasvelden in de bodem van de Noordzee. Veel te gevaarlijk zeggen milieu-organisaties, zoals Greenpeace. Dit CO2-afval kan namelijk alsnog de zee in lekken, waardoor de zee verzuurt en dat tast het zeeleven dramatisch aan.
En dat terwijl de natuur zelf heel goed in staat is om CO2 op te nemen. “Het voorbeeld dat we allemaal kennen is natuurlijk bomen planten,” zegt Sven Jense, oprichter van Climate Cleanup. “Maar zand en zeewier zijn ook erg goed in het opslaan van CO2. En daarbij komt dat zeewier een interessante grondstof is, waar onder andere kleding van gemaakt wordt. Het is daarnaast een eiwitrijke voedselbron, dat past in een duurzaam dieet. Zo willen we niet alleen CO2 uit de lucht vangen en opslaan, maar ook groene banen creëren en bouwen aan een groene economie.”
Sargassum
Climate Cleanup kijkt ook naar sargassum als oplossing voor CO2-opslag. Deze zeewiersoort wordt in de Cariben en andere delen van de wereld ervaren als een grote plaag. Het wier spoelt in grote hoeveelheden aan op de stranden, waar het gaat rotten en dat zorgt dan weer voor stankoverlast. De stichting werkt momenteel met experts om dit zeewier in te zetten als carbon sink, een koolstofput, door het bijvoorbeeld naar de bodem van de zee te laten zinken, het te gebruiken als brandstof of als bouwblokken voor huizen. Zo wordt een plaag, omgezet in iets positiefs.
Club van 1500
Climate Cleanup werkt met clubleden, de Club van 1500, bestaande uit ondernemende mensen. “Zij betalen een maandelijks lidmaatschap en die zorgt voor een kickstart voor de verschillende projecten. Vervolgens kunnen we daar investeerders en fondsen bij zoeken, maar onze leden vormen de basis. Wij geloven namelijk dat we het zelf moeten doen,” aldus Linda Vosjan, collega van Sven. De leden komen bij elkaar voor lezingen – “in coronatijd ging dat via Zoom” – waarbij leden hun expertise kunnen delen. “Zo brengen we ondernemers, organisaties en bedrijven samen en willen we die systematische verandering teweegbrengen naar een duurzame economie.”
Documentaire 2040
Een film die deze nieuwe, duurzame en groene economie in beeld brengt is 2040 van filmmaker Damon Gameau. De documentaire laat de kijker zien hoe de wereld er nou echt uit zou kunnen zien als we het radicaal anders zouden gaan doen en maakt daarbij gebruik van inzichten uit de boeken Donut Economie van Kate Raworth en Project Drawdown van Paul Hawken. Climate Cleanup kreeg de exclusieve rechten van de film en geeft lezers van hetkanWEL de mogelijkheid om de documentaire gratis te bekijken. Bekijk de film hier met de code WEL2020 (beschikbaar tot 12 september 2020).
Laat ons weten wat je van de film vindt door hieronder een reactie achter te laten.
3 gedachten over “Climate Cleanup haalt CO2 uit de lucht door de natuur te verdubbelen”
I like this weblog its a master peace ! Glad I noticed this on google .
Ik kan de film niet op Vimeo bekijken. Het herkent Wel2020 niet. Wat kan ik doen?
Hi Robert,
Heb je hoofdletters gebruikt? WEL2020? Dan zou het moeten werken.
Reacties zijn gesloten.