Climate Miles: lopen van Utrecht naar de Klimaattop in Parijs

Foto: William, Flickr, Cc By-Sa 2.0
Foto: William, Flickr, Cc By-Sa 2.0
We zijn de eerste generatie die de gevolgen van Klimaatverandering ondervindt. En we zijn de laatste generatie die er iets aan kan doen. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, vraagt daarom met een mars aandacht voor dé uitdaging van onze tijd: het voorkomen van gevaarlijke klimaatverandering. Ze loopt in november meer dan 500 kilometer van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt. Elke dag wandelt er een speciale gast met haar mee en wordt er een Milestone achter gelaten met een boodschap.

The Climate Miles starten op zondag 1 november vanaf het Neude in Utrecht waarbij een grote groep deelnemers, waaronder Femke Halsema en DJ Gregor Salto, de eerste etappe zal lopen. Iedereen kan aanhaken, voor een dag, een aantal dagen of de hele maand. Dagelijks bezoekt Minnesma inspirerende initiatieven, ontmoet ze interessante mensen en loopt ze zo’n 20 kilometer. De route loopt langs verschillende treinstations, zodat aanhaken makkelijk is. Urgenda directeur Marjan Minnesma spreekt elke dag met een speciale gast zoals Katja Schuurman, Pieter Derks, Simone Filippini en Willemijn Verloop over de urgentie en oplossingen voor klimaatverandering.

“Op onze route laten wij zien hoe we nu naar een duurzame samenleving kunnen omschakelen. Vele individuen en organisaties wachten niet op anderen, maar nemen zelf het initiatief voor een wereld zonder fossiele energie. Je ziet deze beweging in verschillende landen groeien en met de Climate Miles maken we dit zichtbaar in Nederland, België en Frankrijk”, zegt Marjan Minnesma. “Klimaatverandering is het belangrijkste probleem van deze eeuw. We moeten nu samen aan de slag en de nieuwe circulaire economie realiseren die draait op groene grondstoffen en duurzame energie.”

Climate Miles: mars voor actie

De wetenschap is heel helder: we moeten voorkomen dat de aarde met meer dan twee graden opwarmt. Zo niet, dan komen er meer periodes van droogte, gaan meer oogsten mislukken, vinden er heftigere stormen plaats met flinke regenval, stijgt de zeespiegel en komt er steeds meer onrust in de wereld. De wereld koerst nu af op opwarming met vier tot zelfs zes graden Celcius, wat een onleefbare wereld gaat betekenen.

In Parijs vindt in december de Klimaattop (COP21) plaats van de Verenigde Naties. Regeringsleiders van 195 landen bespreken welke actie zij gaan ondernemen om de aarde onder de twee graden opwarming te houden. Hoe langer ze wachten, hoe moeilijker, complexer en duurder de oplossingen worden. Ook de Nederlandse regering is in Parijs aanwezig en heeft zijn internationale verplichtingen. De rechter heeft onlangs in de Klimaatzaak van Urgenda geëist dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie moet realiseren ten opzichte van 1990. Volgens Urgenda is ook 25% eigenlijk te weinig, 40% in 2020 zou beter zijn.

Versnelling

Op de klimaattop in Parijs wordt gestreefd naar 40% CO2-reductie in 2030. Maar volgens Urgenda is een versnelling noodzakelijk en mogelijk. De organisatie bracht in 2014 een rapport uit waarin is voorgerekend hoe Nederland op 100% duurzame energie kan draaien in 2030. Hieruit zou blijken dat het kan als we willen. De oplossingen in het rapport zijn allemaal doorberekend. Minnesma: “Als we de urgentie serieus nemen, zou dit ons pad moeten zijn: Nederland 100% op duurzame energie in 2030.”

Meer informatie, de route en aanmelden via www.theclimatemiles.nl #climatemiles

Foto: William, Flickr, CC BY-SA 2.0

Over de schrijver