Climate quitting: je baan opzeggen bij een vervuilend bedrijf. Zou jij het doen?

Onder werknemers bestaat een steeds grotere behoefte naar een bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem. Een groeiende trend hierbij is ‘Climate quitting’, vooral onder de nieuwste generaties. Climate quitting is het fenomeen waarbij bewust keuze wordt gemaakt voor een duurzame werkgever. Zelfs als ze daarvoor ontslag moeten nemen bij hun huidige job.

Wat betekent Climate quitting?

Climate quitting betekent letterlijk het ontslag bij een bedrijf die niet voldoende bijdraagt aan het klimaatprobleem. Om vervolgens op zoek te gaan naar een plek waar een duurzaam beleid hoge prioriteit heeft. Of de keuze voor een organisatie die zich specifiek bezig houdt met vergroening. Denk aan banen in de hernieuwbare energiesector, teelt van biomassagewassen en projecten met duurzame initiatieven. Sommigen gaan nog een stapje verder. Deze Climate quitters stoppen met werken om fulltime klimaatactivist te worden, het zogenoemde klimaatontslag.

“Er is geen PLANeet B”

De term Climate quitting in de media is vrij nieuw maar deze trend is al een paar jaar geleden ontstaan door de groeiende aandacht voor de klimaatcrisis. Er is meer kennis over het belang van duurzaamheid. Daarbij zien steeds meer werknemers noodzaak voor een radicale verandering in hoe we omgaan met onze planeet. Voor onszelf, het milieu en de toekomst van komende generaties. Beiden zorgen voor een stijgende vraag naar bedrijven die niet alleen groen praten, óók doen.

Doe mee aan de Masterclass 
Wil jij werk maken van jouw carrière, overweeg je een carrièreswitch en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Volg dan de masterclass van Marieke Jacobs van BetekenisBaan op 25 april om 20.00. 

Vraag naar bedrijven met een hoge ESG score

Waar vroeger grote beursgenoteerde partijen populair waren onder net afgestudeerden, zijn dat nu de bedrijven met een hoge ESG score. ESG staat voor Environmental (Milieu), Social (Maatschappij) & Governance (Bestuur). Het zijn de drie belangrijkste aspecten voor het meten van duurzaamheid. Hierbij wordt ten eerste gekeken naar de bijdrage en prestaties op het gebied van milieu-uitdagingen zoals afval, vervuiling en CO2-uitstoot.

De sociale criteria gaan bijvoorbeeld over over goede arbeidsomstandigheden voor alle betrokkenen en het waarborgen van gelijke kansen en diversiteit. En als laatste telt mee hoe het bedrijf wordt bestuurd. Denk aan het beleid ten opzichte van beloningen en zaken op het gebied van legaliteit, omkoping en corruptie.

Baan opzeggen wanneer de werkgever niet groen is

De trend van Climate quitting is zichtbaar onder alle werkenden van begin 40 of jonger. Vooral de jongere generaties zoals de millenials en generatie Z (of Zoomers) maken zich druk om deze bijzondere tijd vol crises. Zij willen hun tijd en kennis inzetten voor organisaties die bijdragen aan een oplossing voor de problemen, in plaats van deze erger te maken of ontkennen. Of het nou gaat om consumptie of carrière; er is steeds meer behoefte aan zekerheid over een duurzame intentie met respect naar mens, milieu en maatschappij.

Uit verschillend onderzoek begin dit jaar waaronder van KMPG en Paul Polman, voormalig CEO van Unilever, blijkt een grote bereidheid voor ontslag bij bedrijven met een te matig ESG-beleid. Voor jongeren onder de 24 jaar loopt dit aantal zelfs op naar een op de drie. Natuurlijk blijven financiële beloning, zekerheid, zelfstandigheid en de ruimte voor ontwikkeling belangrijke factoren maar het lijkt dat ´trouw zijn aan de baas´ in een totaal ander daglicht komt te staan. De toenemende vraag naar een duurzame invulling van de loopbaan blijkt ook uit populariteit van websites zoals ecojob, greenjobs, lefgreen, sustainablejobs en de duurzamevacaturebank.

Het belang van duurzame inzetbaarheid voor bedrijven

Voor het aantrekken van gemotiveerde en gezonde medewerkers in de huidige krappe arbeidsmarkt is duurzame inzetbaarheid een actueel aandachtspunt. Bij duurzame inzetbaarheid houd je als bedrijf onder andere zoveel mogelijk rekening met de wensen en behoeftes van werknemers. De tijd waarin bedrijven door potentiële kandidaten vooral werden uitgezocht om de gunstige arbeidsvoorwaarden is echt voorbij.

In het geval van Climate quitting, betekent dit dus dat bedrijven moeten zorgen voor een aantrekkelijke én groene werkplek. Waarbij een duidelijke verschuiving is van korte termijn economisch voordeel voor het bedrijf naar een duidelijke maatschappelijke en milieuvriendelijke bijdrage. Win-win; want een duurzamere bedrijfsvoering is niet alleen steeds meer wens van de overheid, klanten, relaties én medewerkers. Ook hard nodig voor de toekomst van onze planeet!

Wil je weten hoe lezers van hetkanWEL naar werken kijken? Lees dan dit artikel met uitslagen van ons onderzoek.

Over de schrijver