Dit initiatief recyclet Afrikaanse mobieltjes voor een beter milieu

Wist je dat een groot deel van de telefoons die wij na gebruik afstaan op de vuilnisbelt in ontwikkelingslanden zoals Oeganda belanden? In deze landen worden telefoons niet gerecycled en dat leidt tot problemen, waaronder vervuiling en milieuschade. Closing the Loop, een initiatief van Joost de Kluijver, brengt daar verandering in. Onlangs won het jonge bedrijf de Circular Award 2018. De redactie van hetkanWEL sprak met Joost.

Closing the Loop koppelt het afvalprobleem in Afrikaanse landen aan een recyclingkans ergens anders in de wereld. “We kopen mobiele telefoons in ontwikkelingslanden op en recyclen dit in Europa”, legt Joost uit. “In maar twee Afrikaanse landen bestaat wetgeving op het gebied van elektronisch afval recyclen, maar in meer dan 50 landen gebeurt niks. Daar ligt het elektronisch afval gewoon op straat.”

De verbinding maken

Closing the Loop zet trajecten op in ontwikkelingslanden. Joost: “We zamelen en kopen het elektronisch afval in op verschillende plekken en regelen het vervoer naar recyclingfabrieken in Europa, Japan en Noord-Amerika.” Deze fabrieken smelten het elektronisch afval om in nieuwe grondstoffen, zoals goud, zilver en koper. Op die manier wordt het elektronisch afval gebruikt voor nieuwe producten, zoals sieraden of elektronica. Dat is goed voor het milieu, want de grondstoffen die normaal gesproken worden gebruikt voor sieraden en elektronica hoeven niet opnieuw uit de grond gehaald te worden. Joost: “Mijnbouw gaat vaak gepaard met kinderarbeid, conflicten en het vrijkomen van chemicaliën.”

Illegale recyclingsector

Volgens Joost is het elektronische afval een groot probleem in ontwikkelingslanden. Het afval bevat veel chemicaliën die schadelijk zijn voor mens en milieu, maar de illegale recyclingsector is misschien nog wel gevaarlijker. “Elektronica wordt in de open lucht verhit om de metalen eruit te halen. Mensen werken met hun blote handen met kwik, een stof die je nodig hebt om goud los te weken. Dat is heel schadelijk en extreem gevaarlijk”, legt Joost uit. “De mensen die dat doen weten vaak niet dat het gevaarlijk is, want ze worden niet voorgelicht.”

Voorlichting

Het traject dat Closing the Loop opzet in ontwikkelingslanden bestaat ook uit voorlichting en samenwerking. Het bedrijf werkt voor het opkopen van de telefoons samen met lokale partners en stelt deze mensen in staat om afval te recyclen en er geld aan te verdienen. “In Ghana zijn we nu een tijdje actief. We hebben daar telefoons ingezameld via kerken, omdat dat de plek is waar mensen samenkomen. We vertellen hen waarom het nodig is om elektronisch afval in te zamelen en hoe wij te werk gaan.” Op die manier kunnen kerken oude telefoons inzamelen, waarop Closing the Loop het afval opkoopt. Dat geld gaat vervolgens naar de kerk.

Dienst voor bedrijven

Sinds kort heeft Closing the Loop een dienst ontwikkeld voor bedrijven. “We maken het beleid voor mobiele telefoons grondstof-neutraal”, legt Joost uit. “We werken bijvoorbeeld samen met bedrijven zoals ING en Royal Schiphol Group. De aanschaf van een nieuw apparaat binnen een bedrijf wordt gekoppeld aan de inzameling en recycling van een afvaltelefoon, door Closing the Loop in Afrika.” Op die manier gaan er evenveel grondstoffen terug het ecosysteem in op het moment dat een bedrijf een nieuw apparaat aanschaft. “Schiphol en ING kunnen zeggen dat zij niet bijdragen aan schade in ontwikkelingslanden door elektronisch afval”, aldus Joost.

De toekomst

“We zijn nu met twee grote dingen bezig”, vertelt Joost. “Allereerst willen we dat de telecomindustrie zich meer bezig gaat houden met het recyclen van afval door een aanmoedigende rol aan te nemen.” Ten tweede wil Closing the Loop in Ghana lokaal nog meer bijdragen aan recycling. “We willen niet alleen het afval verschepen, maar het ook lokaal gaan verwerken. Samen met de kerk en een paar ambitieuze telecomspelers gaan we een project opzetten dat landelijk en op grote schaal telefoons gaat inzamelen. Dat is dan de basis om afval ook lokaal te gaan verwerken.” Het is de bedoeling dat een lokale businesscase wordt gemaakt, waar lokale bedrijven verbonden worden aan het inzamelen van afval.

2 miljoen telefoons

Closing the Loop heeft inmiddels twee miljoen telefoons gerecycled. “De afgelopen vier jaar hebben we één miljoen telefoons gerecycled en het afgelopen jaar ook één miljoen. Het is mooi om te zien dat het nu veel harder gaat. We weten hoe het moet!”

Over de schrijver