Coca-Cola verbiedt concurrent om blikjes en flesjes te recycleren

Foto: wikimedia commons

Coca-Cola is een juridisch gevecht begonnen met concurrent Sodastream, omdat dit bedrijf blekjes en flesjes van Coca-Cola recycleert en tentoonstelt op verschillende plaatsen in de wereld.
Sodastream is een relatief klein Israëlisch bedrijf dat machines verkoopt om thuis zelf frisdrank te mixen. Met dit apparaat kun je zelf koolstofdioxide (de “bubbels”) en siroop toevoegen aan water dat je in een eigen fles kunt bewaren. Als consument hoef je dus niet meer blikjes of flesjes te kopen. En dat scheelt behoorlijk wat afval. Als marketingstunt laat Sodastream op verschillende plekken in de wereld een grote kooi zien, waar je precies kunt zien hoeveel afval een familie bespaart door Sodastream te gebruiken.
Lees ook
Coca-cola bouwt grootste flessenrecyclingfabriek van Europa
KFC gebruikt regenwoudhout voor wegwerpverpakkingen
Therapeutisch upcyclen: wat kun je maken van oranje prullaria
Coca-Cola is echter boos over het feit dat Sodastream ook Coca-cola materiaal gebruikt in de kooien. Volgens een brief van de Zuid-Afrikaanse afdeling van het bedrijf maakt Sodastream inbreuk op het merkrecht van Coca-Cola en is de reclame denigrerend.
De CEO van Sodastream Daniel Birnbaum is echter niet onder de indruk. “Er is meer nodig dan een brief van een advocaat om mij de mond te snoeren,” aldus Birnbaum. “Wij vinden dit absoluut belachelijk. Als ze de rechten claimen op hun afval, dan zouden ze hun afval echt in bezit moeten nemen en het opruimen. In plaats van een dankjewel voor het opruimen krijgen we een brief van een advocaat.”
Coca-Cola benadrukt dat het een eigen recycling-programma heeft om blikjes en flesjes op te ruimen.
Bron: Forbes

Over de schrijver