Coco Conserven werpt een frisse blik op duurzaam eten

In 1800 loofde Napoleon een beloning uit voor een goede manier om zijn soldaten op veldtochten te voeden. De Franse suikerbakker Nicolas Appert ging er met de beloning vandoor toen hij allerlei soorten voedsel in een glazen fles (met een kurk er op) stopte en het hele goedje volgens een speciale procedure verhitte. Een jaar later verving ene Pierre Durand het glas door een tinnen blik et voilà: het conservenblik was geboren.
Ondertussen hebben veel mensen het idee dat eten uit blik ongezond en onsmakelijk is. Volgens de creatieve ondernemers van Coco Conserven is niets minder waar. Zij zien blik juist als een hele slimme manier om smaak op een duurzame manier te bewaren. Daarom blikken ze allerlei smakelijke producten in in hun conservenfabriek.
Blik is beter
Veel mensen denken dat vers voedsel het allerbeste is, maar volgens de initiatiefnemers van Coco Conserveren heeft vers voedsel juist een gigantische voedselafdruk. Je moet het namelijk koelen bij transport, in de winkel én thuis. Bovendien zijn er ook een heleboel kassen voor nodig om al dat verse voedsel te produceren. Volgens hen kan je beter ’s zomers inblikken dan ’s winters kassen verwarmen.
Daarom richten zij zich op de kunst van het conserveren. Eten in blik hoef je namelijk niet te koelen en kost bovendien weinig energie om te produceren. Geconserveerd eten bederft niet en zodra het eten op is is het blik makkelijk te recyclen. Door eten in te blikken bewaart het bedrijf smaak, de oogst en voedingsstoffen en zetten ze zich in voor een duurzame wereld zonder voedselverspilling.
Coco Conserven

De Coco Conservenfabriek
De Coco Conservenfabriek staat in Zaandam en was ooit een oude granatenperserij. Deze hebben ze omgebouwd tot een kleine conservenfabriek waar ze allerlei verse ingrediënten verwerken tot smaakvolle gerechten die je lang kunt bewaren.
Je denkt misschien dat al die bijzondere smaken verloren gaan, maar zij kiezen juist gerechten die door het conserveren nog smaakvoller worden. Zo maken ze bijvoorbeeld een vegetarische soep met Hollandse citroenboontjes of een klassieke pastasaus die normaal gesproken uren op het vuur moet pruttelen. Door die saus in te blikken kan je toch heel rap een lang gegaarde pastasaus op tafel zetten.
De productie van Coco Conserven volgt de seizoenen. Het team weet hoe alles geproduceerd is en waar alles vandaan komt. De producenten en leveranciers waarmee ze werken leveren kwaliteit en houden rekening met de impact van hun werkwijze op mensen, dieren en natuur.
Tot slot koken ze zonder kunstmatige toevoegingen en aroma’s en ontwikkelen ze bij voorkeur recepten die reststromen, overschotten en de minder courante delen van goed gehouden dieren verwaarden. Zo zorgen ze dat de oogst zijn waarde behoudt en dat mensen in een mum van tijd goed eten op tafel kunnen zetten.
Coco Conserven

Toekomstdromen
Het doel van Coco Conserven is om een nieuw licht te schijnen op de voedselindustrie en een meer ‘houdbaar’ voedselsysteem neer te zetten. Hun toekomstdroom is om een beroemd conservenhuis te worden dat alle conserveringstechnieken tot in de puntjes beheerst en het bewaren van smaak tot een ware kunst verheft.
Wil jij meer weten over Coco Conserven? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.

Over de schrijver

3 gedachten over “Coco Conserven werpt een frisse blik op duurzaam eten”

  1. Wat mij dan ook weer NIET aanspreekt bijvoorbeeld is een EURO 20,- per kg voor stoofpot rund/varken +webshop is wel handig maar hoezo dan ‘voetafdruk’? ,..dat is nogal wat gewicht om te vervoeren.Lijkt me zoveel mogelijk lokaal vers produceren en verkopen een veeeeeeeeeeeeeel kleinere voetafdruk op te leveren.

  2. Veel blikken hebben een liner met BPA en andere weekmakers aan de binnenkant, dat is voor mij en veel andere consumenten een reden om minder uit blik te eten. Jammer dat daar niets over wordt verteld in bovenstaand verhaal.

Reacties zijn gesloten.