Cohousing: 4 vrienden maken paradijs van een vervallen boerderij 

Op maar tien minuten fietsen van het centrum van Zwolle ligt een ruim honderd jaar oude boerderij verscholen in het groen. Erachter een enorme kas met vijgen- en appelbomen, druiven en bessen, en een grote moestuin. Jarenlang waren de boerderij en de tuin verwaarloosd. Er is veel liefde – en werk – nodig om ze in hun oude glorie te herstellen. Die uitdaging zijn Fedde en Pramoda en Sjoerd en Chayah aangegaan. De twee stellen kochten gezamenlijk de boerderij om er een klein paradijs voor zichzelf en hun vier kinderen van te maken.

Fotografie: Pieter van den Boogert

Sinds de aankoop hebben ze veel werk verzet. Ze zijn begonnen met de tuin. De oude kas was volledig door braamstruiken overwoekerd. Bij de bezichtiging noemde de makelaar zelfs de prijs voor het weghalen van de kas, maar daar wilden ze niets van weten. Zorgvuldig snoeiden ze alles weg, zodat de fruitbomen weer ruimte hadden om te groeien. En dat deden ze, want het barst inmiddels van de vruchten. Ook de tuin namen ze meteen onder handen. Er kwam een moestuin, die ze op korte termijn al kon voorzien van verse groenten.

Cohousing is denken in mogelijkheden

Fedde vertelt: “Het huis heeft heel veel werk nodig. Maar het gaat om je instelling: denk je in mogelijkheden of in beperkingen? Toen wij voor de eerste keer binnenliepen, dachten we alleen maar: ‘wow!’. Niet alleen omdat we het huis op een natuurlijke manier in tweeën konden delen, maar juist ook door de tuin en de kas. Dat geeft zoveel extra ruimte. Als de zon schijnt en het buiten koud is, zit je hier in je T-shirt toch aangenaam in het licht. Dankzij de houtkachel kunnen we er het hele jaar gebruik van maken.”

De voorkant van de kas gebruiken ze nu als schuur. Er staat een camper en het is de ideale plek om bouwmaterialen op te slaan. De achterkant van de kas is het verlengde van hun huis. In een vrijgemaakt deel staat een lange tafel met genoeg stoelen voor henzelf en vrienden die spontaan langskomen. Een tuktuk uit India en een beeld, opgestuurd door een vriend uit India, staan als decoratie in een hoek.

Gedeelde boerderij

De woning hebben ze verdeeld. De voorkant wordt de woning van Sjoerd en Chayah en de oude schuur van Fedde en Pramoda. Beide stellen zijn druk aan het verbouwen. Alleen de oude keuken aan de voorkant en de wc laten ze voorlopig ongemoeid, want die zijn handig als ze aan het werk zijn. Voor de rest is alles eruit.

Die verdeling ging heel natuurlijk. Chayah vertelt: “Eigenlijk zijn we nog niet eens zo lang vrienden. We woonden bij elkaar in de buurt. Onze oudste kinderen zaten bij elkaar op de opvang en nu bij elkaar op school. Ook onze jongste kinderen zitten bij elkaar in de klas. Toen we elkaar leerden kennen klikte het gewoon, waardoor onze vriendschap heel ontspannen is.” Pramoda: “Op een dag ontstond dit idee. In de basis dan. We zagen een woning in de stad die we alle vier heel mooi vonden. We bedachten dat het haalbaar zou zijn om die samen te kopen.”

Triodos Hypotheek: Duurzaam en anders wonen
Triodos Hypotheek helpt je niet alleen met het verduurzamen van je woning. We geven mensen die anders willen wonen een persoonlijk advies. Zo hielpen we Rik en Sandra met een hypotheek die past bij hun wens om samen met anderen een woning te kopen en te verbouwen.  Onze hypotheekadviseurs geven je een advies dat past bij jouw persoonlijke situatie en je wensen en gaan net een stapje verder om jouw woondroom waar te maken. En we geven er ook een gratis energiebespaaradvies bij.
> Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek
> Lees alles over Triodos Hypotheek 

Snel schakelen

Die woning ging niet door, maar het zaadje was geplant en er kwam ruimte om de wensen van iedereen op tafel te leggen. Pramoda: “Ik wilde de stad uit in ruil voor meer ruimte, maar Fedde wilde liever in de buurt van de stad blijven.” Sjoerd: “Chayah en ik waren al vaak in ons recreatiehuisje op de Veluwe, dus voor ons was alles prima. Wij wilden in elk geval graag veel buitenruimte. En we wilden alle vier iets dat we zelf konden verbouwen. Toen we dit op Funda zagen, waren we direct enthousiast. Het was vlak bij de stad, midden in het groen, het moest volledig verbouwd worden en er was buitenruimte.”

Sjoerd: “Ik kende dit huis al, want als kind kocht ik hier bloemen die werden verbouwd in de kas. Toen we hier kwamen om het huis te bezichtigen, zag je dat er al tien jaar niets meer aan gedaan was. De eigenaar was oud en woonde alleen. Dan is het gewoon te veel werk.” Chayah: “Toch zagen wij alle mogelijkheden. Maar we waren niet de enigen. Er waren extra kijkdagen en veel geïnteresseerden, maar we waren er snel bij.

Het huis valt onder beschermd stadsgezicht en wij wilden het in ere herstellen.” Pramoda: “We moesten snel schakelen en meteen bieden. Op 16 december kwam het op de markt, op 30 december was ons bod geaccepteerd en voor februari moest het huis van Sjoerd en Chayah verkocht worden. Dat was nog helemaal niet verkoopklaar. Het was echt een race tegen de klok. Maar we hebben gas gegeven en het binnen een week verkocht.”

Haalbare financiering

Chayah: “Van tevoren hadden we nog niet heel uitgebreid naar een hypotheek gekeken, maar Triodos Bank is de enige die hypotheken voor vormen van cohousing aanbiedt. Onze adviseur Edwin heeft ons echt goed geholpen. Toen we vertelden wat we van plan waren, vond hij dat heel haalbaar klinken. Alles viel eigenlijk op zijn plaats.” Pramoda vult lachend aan: “Het was gewoon meant to be”.

Fedde: “We zijn nu bezig om het pand juridisch te splitsen. Dat ziet er goed uit en kan in de toekomst handig zijn. Maar zoals het nu is gefinancierd werkt het al. We hebben in een contract vastgelegd hoe we alles verdelen. We hebben straks allebei een eigen huis, een eigen stukje tuin en een eigen schuur. De rest delen we. Zo simpel is het eigenlijk. We hadden gedacht dat we daar uren mee bezig zouden zijn, maar het was vrij snel geregeld. Dat vonden we een goed teken.” Pramoda: “Sinds de start van dit plan voor cohousing hebben we nog nooit onderling irritatie gehad. Het loopt gewoon.”

November Triodos Woonwebinarmaand
In november geven de hypotheekadviseurs van Triodos Bank een aantal gratis woonwebinars: 
Donderdag 2 november 'Je eerste woning kopen' 
Dinsdag 7 november ‘Starten met verduurzamen'
Woensdag 15 november 'Verder met Verduurzamen”
Woensdag 22 november  'Een nieuwbouwwoning kopen'
Woensdag 29 november 'Workshop Cohousing'
Woensdag 6 december ‘Workshop CPO & Zelfbouw’
Meld je aan en we helpen je graag op weg met je woonplannen!

Iedereen pakt zijn eigen rol

Sjoerd: “We zijn allemaal op onze eigen manier handig. Iedereen pakt de rol die bij hem past. Ik ben al jaren freelancer en timmerman. Ik doe veel interieurwerk en heb een bouwopleiding gedaan. In de bouw mis ik de creativiteit soms een beetje, maar dat kan ik nu helemaal kwijt in dit huis. Ik ga ook veel doen met tweedehandsbouwmaterialen, die ik overal vandaan haal.

We willen het huis zo duurzaam mogelijk verbouwen, heel goed isoleren en zo veel mogelijk energieneutraal maken. We gaan ook helemaal van het gas af.” Fedde: “Ik ben ondernemer en kom uit een bouwfamilie, maar werk zelf niet in de bouw. Gelukkig heb ik geen twee linkerhanden, maar ik ga niet zo veel zelf doen als Sjoerd. Onze aannemer is drie weken geleden begonnen en ik ben meer een meewerkende opzichter dan een bouwer.”

Droom gerealiseerd

Sjoerd: “Het is een behoorlijke klus, maar het schrikt me niet af. Ik zie het meer als onze nieuwe manier van leven de komende tijd. De plek is goed en het huis heeft alle potentie. We doen het stapje voor stapje. Voorlopig kunnen we ook in een caravan of klein huisje op het terrein wonen.

Eigenlijk leven we hier nu al.” Chayah: “Dat zien anderen ook, want iedereen komt aanwaaien.” Sjoerd: “Veel mensen in onze omgeving blijven vragen of het al af is en of we er al wonen. Dat is goed bedoeld, maar voor ons niet echt het doel. We zijn geen mensen die wachten tot alle plinten eraan zitten. Ons doel is nu al behaald. We hebben onze droom gerealiseerd.”

7 tips om je eigen cohousing project te realiseren 
1.	Zoek gelijkgestemden om je woondroom te realiseren. 
2.	Creëer een situatie om samen te wonen, maar met een eigen ‘huis’ of plek, zodat je ook buren van elkaar kan zijn. 
3.	Zet je financiën goed om een rij en wees eerlijk over de haalbaarheid. Kijk naar je inkomsten, spaargeld en de mogelijke overwaarde op je huis. 
4.	Deze vorm van cohousing is nieuw voor makelaars en notarissen en het helpt als je goed beslagen te ijs komt met een duidelijk financieel plan 
5.	De gemeente speelt een belangrijke rol in de haalbaarheid van het project. Controleer het bestemmingsplan en neem contact op met de gemeente over je plannen. Zit er geen woonbestemming op het project, houdt dan rekening met een lang proces. 
6.	Ga je verbouwen? Zorg er dan ook voor dat je ook je eigen keuzes kan maken en niet te afhankelijk bent van elkaar voor de voortgang. Dat kan namelijk leiden tot wrijving. 
7.	Zie het als een avontuur. Denk in mogelijkheden en probeer anderen (gemeente, investeerders etc.) daarvan te overtuigen. Laat je niet uit het veld slaan als het even tegenzit, maar maak van het hele proces een feestje. 

Over de schrijver

1 gedachte over “Cohousing: 4 vrienden maken paradijs van een vervallen boerderij ”

Reacties zijn gesloten.