Wat is de rol van collageen bij het voorkomen van huidveroudering?

Het proces van ouder worden, moeten we leren omarmen, maar dat is best lastig. Toch zijn er ook dingen die je kan doen om het te vertragen. Gezond eten, niet roken, matig met alcohol, regelmatig sporten, vaak op je hoofd staan, je huid beschermen tegen de zon kunnen daarbij helpen, maar kunnen supplementen ook helpen? Dat wilden we graag weten en daarom testte het hetkanWEL testpanel twee producten van Arctic Blue, waaronder het Pure Arctische MSC Viscollageen poeder. Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam, maar wat doet het nou precies en waarom zou je een supplement moeten nemen? We zullen je er alles over vertellen.

Wat is collageen

De makkelijkste manier om de werking van collageen uit leggen, is om naar de herkomst van het woord collageen te kijken. Laten we even het Griekse woordenboek erbij pakken, niet iedereen heeft deze natuurlijk in de kast staan dus ik zal het even voor je doen. Wanneer je het woord κόλλα opzoekt zul je de betekenis lijm vinden. Collageen is dus een eiwit dat zorgt voor onder andere de elasticiteit van je huid, maar heeft bijvoorbeeld ook invloed op je botten en gewrichten. Vanaf ongeveer je 25ste levensjaar neemt de collageenproductie met gemiddeld 1% per jaar af. Dit houdt in dat naarmate je ouder wordt, je steeds minder collageen zult produceren en je dus minder ‘lijm’ zult hebben in je huid, wat resulteert in meer rimpels.

Dure anti-rimpel crèmes

Misschien heb je collageen weleens op een dure crème zien staan bij de drogist, met als motto een strakkere huid. Laten we meteen met de deur in huis vallen en duidelijk maken dat een crème met collageen geen impact zal hebben met betrekking tot de specifieke voordelen van collageen. Collageen kan de huidbarrière niet passeren, daar zijn de moleculen te groot voor. De effecten van deze crèmes zijn voornamelijk toe te schrijven aan de hydraterende werking. Maar we hebben goed nieuws voor je, uit onderzoek is gebleken dat wanneer je collageen supplementen neemt, je rimpels, hydratatie en de elasticiteit van je huid aanzienlijk verbeteren. Dit kan in de vorm van poeder maar ook als tablet.

De voordelen van collageen als supplement 

De positieve effecten op je huid zijn niet de enige voordelen van collageen supplementen. Ook is gebleken dat het effect heeft op je gewrichten en botten. Mensen met osteoporose en osteoartritis ervaren minder pijn door verbeterde gewrichten en het is gebleken dat de botdichtheid zelfs toeneemt. Alle bovengenoemde voordelen van collageen supplementen zijn ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijke gevolgen die nog niet wetenschappelijk zijn onderzocht. Zo wordt het bijvoorbeeld gezegd dat je darmen er baat bij kunnen hebben. Wat we ook terugzagen in de enquête die is afgenomen bij het testpanel van hetkanWEL, is dat iemand aangaf te merken dat zijn/haar haar en nagels sneller groeien.

Uitkomsten testpanel Arctic Blue

MSC Viscollageen

Verpakking: 3,75 sterren van de 5

Geur: 3,8 sterren van de 5

Smaak: 4,0 sterren van de 5

Nasmaak: 3,6 sterren van de 5

MSC Visolie met vitamine D

Verpakking: 3,0 sterren van de 5

Geur: 3,75 sterren van de 5

Smaak: 3,75 sterren van de 5

Nasmaak: 3,6 sterren van de 5

Overige producten van Arctic Blue

Arctic Blue biedt naast bovengenoemde producten ook visolie capsules met en zonder vitamine D. De vitamine D zorgt heeft een positief effect op je spieren, botten en weerstand. En de combinatie is goed voor je hersenfunctie, hart en gezichtsvermogen. Daarnaast is de manier van inname uiteraard verschillend, afhankelijk van wat jouw voorkeur heeft kun je kiezen voor vloeibaar (eventueel met vitamine D) of capsules. Arctic Blue heeft ook een vegan variant, namelijk Omega-3 vetzuren afkomstig van algen. De capsule zelf is bovendien gemaakt van zeewier in plaats van gelatine.

Je kunt via Arctic Blue ook thuis een HS-Omega-3 Index Test doen. Op basis van deze test ontvang je een uitgebreid overzicht hoe jouw vetzuurbalans is. Dit is de verhouding is tussen Omega-3 en Omega-6 in jouw bloed.

Het hetkanWEL testpanel

Het aantal duurzame producten blijft maar toenemen en daar zijn we bij hetkanWEL heel blij mee, maar het maakt het soms ook lastig om te kiezen. Met het hetkanWEL testpanel willen we hierbij helpen door onafhankelijke reviews van interessante producten te plaatsen.

Het testpanel bestaat uit lezers, die hebben aangegeven af en toe een product voor ons te willen testen en daar een vragenlijst over in te vullen. Het bedrijf, in dit geval Arctic Blue, betaalt daar niet voor, maar stelt alleen de producten ter beschikking.

We hebben wel een partnerblog over algenolie voor Arctic Blue geschreven.

Over de schrijver

6 gedachten over “Wat is de rol van collageen bij het voorkomen van huidveroudering?”

  1. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

  2. Ik mis de ervaringen van het tespanel. Voelden zij zich beter, zag hun huid er beter uit, hadden ze minder gewrichtspijn, etc.

    Daar ben ik dan natuurlijk benieuwd naar 🙂

    En is het duurzaam om viscollageen als supplement te gebruiken?

Reacties zijn gesloten.