Comfortabel en energiezuinig wonen dankzij slimme apparatuur

Een huis vol elektronica is heel hip en energiezuinig. Steeds meer apparatuur is met een speciale app te bedienen – zoals verwarming en verlichting – maar ook ‘gewone’ apparaten kunnen tegenwoordig worden aangesloten op het internet. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘slimme’ koelkast die zelf zijn inhoud monitort en een signaal geeft wanneer er een product over de datum dreigt te gaan.

Slimme apparaten zijn energiezuinig

Behalve hip, is die elektronica natuurlijk ook erg makkelijk. Het nadeel is echter wel, dat al die extra slimme en geavanceerde apparaten ook allemaal stroom nodig hebben en dat is dan uiteraard weer een stuk minder goed voor het milieu. We willen immers groen leven en energieverslindende apparatuur hoort daar eigenlijk niet bij.

Minder water en minder stroom

Gelukkig zijn de fabrikanten van elektronica en huishoudelijke apparaten zich hiervan ook bewust. Steeds meer apparatuur zijn dan ook in energiezuinige en/of waterbesparende uitvoeringen te verkrijgen. Wel zo fijn, want op die manier kun je comfortabel en duurzaam leven in je huis.
In je keuken kun je bijvoorbeeld een waterbesparende vaatwasser laten installeren. De meeste van deze vaatwassers beschikken over een eco-programma. Dit is goed voor het milieu en bespaart je op de lange termijn ook nog eens in kosten! Je kunt je immers wel voorstellen dat er heel wat warm water nodig is om alles goed schoon te krijgen en een normale vaatwasser verbruikt naast water ook nog is veel stroom. Dit geldt uiteraard ook voor de wasmachine: ook deze wil je het liefst zo zuinig mogelijk.
Over het algemeen is ook de regel dat hoe groter het apparaat is, hoe meer stroom het verbruikt. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je een nieuwe koelkast, televisie of een monitor voor je computer gaat kopen.

Misschien niet zo energiezuinig als je denkt

Waar je in ieder geval altijd op moet letten bij de aanschaf van nieuwe apparatuur, is het energielabel. Dit energielabel laat zien welke apparaten het meest energiezuinig zijn en is van toepassing op vrijwel alle huishoudelijke apparatuur zoals verlichting, stofzuigers, televisies wasmachines en –drogers, ovens, afzuigkappen en vaatwassers.
Wat je wel even in je achterhoofd moet houden, is dat een A+ label bij keukenapparatuur misschien wel energiezuinig klinkt, maar dit niet altijd is. Vaatwassers, vriezers en koelkasten (en ook wasmachines) die nieuw op de markt komen, moeten volgens EU-richtlijnen namelijk minimaal het A+ label hebben. Dit is dan ook eigenlijk het minst energiezuinige label.

Apps dragen bij aan duurzaamheid

Natuurlijk kun je zeggen dat je nog altijd het meest energiezuinig leeft wanneer je alle apparatuur de deur uit doet, maar eerlijk is eerlijk: daar zit eigenlijk niemand op te wachten. Je wilt immers nog wel een beetje prettig kunnen wonen in je huis. Energiezuinige apparatuur zorgt ervoor dat je in ieder geval zo min mogelijk stroom en/of water verbruikt, maar ook al die apparaten die je tegenwoordig door middel van een app kunt bedienen, dragen bij aan minder stroomverbruik – hoewel je dit in de eerste instantie misschien niet zou denken.
Maar hoe vaak is het al niet voorgekomen dat je net lekker op de bank zit en je realiseert dat je elders in huis vergeten bent om het licht uit te doen? Met een app op je telefoon kun je gewoon blijven zitten. Hup, licht uit. Jij blij, het milieu blij. Wel zo handig dus, al die slimme apparatuur in huis!

Over de schrijver

1 gedachte over “Comfortabel en energiezuinig wonen dankzij slimme apparatuur”

Reacties zijn gesloten.