Comfortabel wonen zonder verwarming: Joost laat zien dat het kan!

If you can’t fly then run. If you can’t run then walk. If you can’t walk then crawl but whatever you do, you have to keep moving forward. Dit citaat van Martin Luther King is één van de levensmotto’s van Joost Straat, dat hij regelmatig gebruikt bij presentaties over zijn huis. Hij is één van de weinigen in Nederland die in een huis zonder verwarming woont. En als je denkt dat dit spartaans, vochtig of koud is heb je het mis. Want volgens Joost is het comfortabel, aangenaam en ook nog eens goedkoop. HetkanWEL sprak met hem over comfortabel wonen zonder verwarming.

Comfortabel wonen zonder verwarming

“De discussie rondom de energietransitie draait heel vaak om andere bronnen dan aardgas. Terwijl we de ambitie om Nederland boven water te houden niet gaan redden met alleen maar duurzame bronnen. We moeten anders omgaan met ons energiegebruik. Met ons huis laten we zien dat je echt comfortabel kan wonen zonder verwarming.”

“Toen we gingen verhuizen, wilde ik een huis zonder basisverwarming, vloerverwarming, gasaansluiting, warmtenet of warmtepomp. Passief bouwen heet dat. Het is gebaseerd op twee hoofdgedachten: goede isolatie en luchtdicht bouwen met een goede ventilatie. Hierdoor houd je de warmte in de winter binnen en zorg je er in de zomer voor dat het koel blijft door het huis ’s nachts als het ware met de koelere buitenlucht te spoelen. Ik heb hier nu twee zomers en één winter meegemaakt en in beide gevallen hadden we binnen een aangename temperatuur.”

Warmtelek

“Meestal hebben we twee plekken in huis waar veel warmte naar buiten lekt. Via de ventilatie in de badkamer en wc. En via het warme douchewater: die warmte gaat zo via het afvoerputje het riool in. Daarom hebben wij bijvoorbeeld een recycle douche aangeschaft. Dat kost weliswaar 5.000 euro, maar je bespaart er 95% water mee en 75% energie. Als je van douchen houdt, is dat dus een hele goede investering.”

Energiepositief huis

“In de winter hebben we nog wel eens een elektrisch kacheltje nodig, vooral als er veel dagen achter elkaar geen zon is. We hebben 21 zonnepanelen op het dak, die ervoor zorgen dat we zeven maanden per jaar stroom overhouden. Die stroom kan terug naar de netbeheerder of ik kan het gebruiken om mijn elektrische auto mee op te laden. In beide gevallen krijg ik er geld voor en bespaar ik onderaan de streep dus geld.”

“Natuurlijk kan niet elk huis zonder verwarming. Het valt en staat met een goede isolatie en ventilatie. Bij een bestaand huis ben je al snel veel geld kwijt om het te isoleren, terwijl wij met onze nieuwbouw eigenlijk geen meerkosten hebben gehad. Maar als je wilt, is er altijd een mogelijkheid om te starten. Dat begint met een gedachtenverandering: in plaats van gedachteloos consumeren, bewuste keuzes maken. Heb je die spullen echt nodig en heb je echt zoveel energie nodig?”

Minder nodig hebben

“Toen we nog in ons vorige huis woonden en de kinderen nog klein waren, liet ik ze delen in de opbrengst van energiezuiniger leven. Als we aan het einde van het jaar 100 euro terugkregen van onze stroomleverancier, dan deelde ik dat bedrag door vier en kregen ze elk 25 euro. Dat stimuleerde ze om bewuster om te gaan met hun energiegebruik in huis.”

Met minder ben je vaak gelukkiger. Dat geldt voor spullen, maar ook voor energie. Bovendien bespaar je geld. Wij betalen niet voor ons energieverbruik en hebben een lagere hypotheek omdat we een duurzame woning hebben. In vijf jaar verdien je al die investeringen niet terug, maar op de langere termijn wel. Ik zeg altijd: zoek naar redenen om het wél te doen in plaats van om het niet te doen. Als je kijkt naar wat er belangrijk voor je is (vrienden, familie) en wat bij jou past (balkon, tuin, park, natuur) dan maak je andere keuzes. Je gaat staan voor waar je in gelooft. Dat zie je dankzij corona toch ook steeds meer gebeuren.”

“Dat heb ik ook moeten leren. Ik reed vroeger een Prius en dacht dat ik overal met de auto naar toe kon, omdat het schoon en elektrisch was. Tot ik me realiseerde dat ik net zo goed naar kantoor kon lopen of fietsen, want zo ver was het niet. Als je iets niet nodig hebt, moet je het ook niet gebruiken, ook niet uit gewoonte. Dat geldt ook voor energie.”

Wat vind jij van de visie om niet alleen naar duurzame energiebronnen te kijken, maar ook naar ons energieverbruik? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

22 reacties op “Comfortabel wonen zonder verwarming: Joost laat zien dat het kan!”

 1. Wat ik jammer vind is dat het allemaal veel geld kost om te verduurzamen . Ik ben alleen en heb een inkomen ( AOW en klein pensioen) iets boven het minimum. ( wel altijd gewerkt maar weinig verdiend in de gezondheidszorg) Ik spaar en met dat geld probeer ik mijn huis te verduurzamen . Vorig jaar de muren laten isoleren maar nog geen voordeel van ondervonden. Ik lees verhalen van mensen die 2500 Euro of nog veel meer verdienen .( Zit ik dik onder) Overdag is het 16-17 gr. in de avond 18 gr Het is bij mij niet dat ik niet wil, maar het financieel niet kan. Zonnepanelen bv. zijn gewoon te duur in aanschaf.
  Ik zal beslist niet de enige zijn die wel wil maar gewoon ( financieel) niet kan verduurzamen.

 2. Helemaal eens met Jeroen Janzen, hoe is het mogelijk?

  In het voorbeeld zie ik een fraaie riante woning en ben benieuwd naar het verbruik, kosten van installatie en de werkelijke ervaring, ook bij een strenge winter.

  Zelf woon ik in een tussenwoning van ca 430m3 gasgestookt, verbruik ca 1000m3 en alle elektra ca 2700kW per jaar wordt opgewekt door 9 zonnepanelen. Graag een kijkje willen nemen.

 3. Tijdens de duurzame huizen route, hebben wij dit huis van binnen kunnen bekijken.
  Zeer zorgvuldige afwegingen zijn hier gemaakt voor de keuzes bij hun nieuwbouw.
  Deze kijk heeft ons geholpen voor onze eigen aankomende nieuwbouw.
  Het doorrekenen van de feiten van je woning zijn belangrijk om te weten welke keuze het
  beste zijn in jouw situatie.
  Hiervoor hebben wij advies ingewonnen bij http://www.enadco.nl
  De eigenaren zijn ook lid van de duurzame huizen route.

 4. Ik vraag me af welke isolatie zij gebruiken. Ze zeggen geen meerkost te hebben, maar isolatie is vrij duur.
  Misschien dat dit iets meer gespecifieerd worden ?

  1. Beste Pol,
   Als eerste is onze woning nieuwbouw en dus gaat het dan vooral om de juiste keuzes die vaak niet eens meer kostte dan anders. Tuurlijk hebben voor bepaalde onderdelen zoals isolatie meer betaald, maar waren tijdens de bouw ook kosten die we niet hadden. Onderaan de streep zijn we op 515 euro per m3 uitgekomen, waar het normbedrag 500 euro (vele jaren geleden) was.ik hoop dat ik hiermee je vraag hebt kunnen beantwoorden.

 5. Dat elektrische kacheltje verbruikt veel stroom, daarom willen wij graag gebruik gaan maken van infrarood panelen. Maar omdat dat nog zo’n nieuwe techniek is en er zoveel verschil in prijs is, weten we niet waar we op moeten letten. Wie weet wat goede panelen zijn? Alle leveranciers die wij hebben gesproken vinden hun eigen panelen(natuurlijk) de beste, maar wij willen ECHT de beste voor het doel waarvoor we ze willen gaan gebruiken. Wie weet er meer over?

  1. Hallo Carry,
   Ik woon op een voormalig recreatiepark en veel van mijn buren hebben infrarood panelen.
   Zij zijn allemaal geschrokken van de hoge elektriciteitsrekening. Je kunt infrarood niet gebruiken zoals je cv of andere verwarming gebruikt. In de badkamer is het een goeie oplossing omdat je daar maar even bent. Of boven je werkplek. Maar zodra je uit de straling bent, is het ijskoud.
   Er is heel veel informatie over op internet.
   Succes met jullie keuze – ik ben er ook nog steeds niet uit…
   Grietje

 6. Mooi geschreven artikel…
  Beetje bij beetje isoleren wij ons huis. Onze auto laat ik zoveel mogelijk staan. Sinds een aantal weken heb ik een goede electrische fiets waardoor ik de auto nog veel minder gebruik.
  Op dit moment houd ik veel rekening met de kleding die ik vooral
  niet koop omdat ik zé niet nodig heb.
  Wij bespreken het gebruik van materialen en energie regelmatig met d e kinderen. Het meedelen vind ik een hele leuke manier.

 7. Super interessant artikel! We willen er graag meer van weten want we zijn zelf ook bezig om dit te doen. We wonen in een klein huisje en tot nu toe lukt het aardig met een klein elektrisch kacheltje. Maar het zou zo fijn zijn als er ook die niet hoeven te gebruiken. Waar kan ik in contact komen? Groet Iris van Asselt

  1. Mooi artikel maar de titel klopt niet. Die luidt:’ het kan wel, comfortabel wonen zonder verwarming’.
   Maar iets verderop lees ik dat er elektrische verwarming wordt gebruikt. Dan is er toch verwarming aanwezig?
   Verder is de boodschap ‘goed isoleren’ uiteraard het goede begin.

Reacties zijn uitgeschakeld.