Als we één conclusie kunnen trekken uit ons onderzoek voor de Anders Wonen Maand, dan is het wel dat we echt anders willen wonen. Vooral sociaal contact en het gevoel van community is daarbij belangrijk. Van de ruim 1.500 deelnemers aan het onderzoek onderneemt 48% actie om op termijn samen met anderen in het groen te wonen. 37% van de deelnemers wil wel iets anders, maar blijft nog even dromen.
Woondroom: De Anders Wonen Maand Oktober stond bij hetkanWEL in het teken van Anders Wonen. Vijf weken op een rij stuurden we 5.000 mensen een speciale nieuwsbrief met artikelen vol praktische tips, verhalen van woonpioniers, architecten en inspiratie. Ruim 1.500 mensen deden ook mee aan het onderzoek en zo konden we hun woonwensen in kaart brengen, die we in dit artikel met je delen.
De belemmeringen
Het te kort aan huizen loopt alleen maar op. Het zijn er nu 390.000. En de frustratie groeit, want jongeren willen op een gegeven moment toch echt graag op zichzelf wonen. Ouderen willen hun grote huis wel inruilen voor een kleiner appartement of huis, maar waar vinden ze dat in hun vertrouwde buurt of een plek mét een tuin?
En wat dacht je van al die eengezinswoningen die gebouwd worden? Die zijn toch veel te groot voor het groeiende aantal alleenstaanden en staan vaak ook nog in een anonieme omgeving die niet aansluit bij hun woonwensen. Veel bestaande of nieuwe woningen sluiten gewoon niet aan bij onze woonwensen. We willen niet, zoals een van de deelnemers zei, ‘eenzaam wonen in een hokje’.
Community: hoe realiseer je dat?
64% van de ondervraagden wil graag in het groen wonen, 67% wil duurzamer wonen en 27% wil kleiner wonen. 42% is op zoek naar een community gevoel: ‘bij elkaar, maar met vrijheid’. Dat is dit jaar weer gegroeid. Het was 38% in 2021 en 36% in 2022. Mensen zijn op zoek naar een plek waar ze het gevoel hebben dat ze hun buren echt kennen, waar ze lief en leed kunnen delen, op elkaars kinderen kunnen passen of met meerdere generaties samenwonen. Het anonieme staat steeds meer mensen tegen en een woongemeenschap waar je voor elkaar zorgt is voor velen het antwoord.
Wie waren de deelnemers aan het onderzoek Om je een idee te geven van wie de deelnemers waren. 65% was vrouw. De gemiddelde leeftijd was mooi verdeeld tussen de 25 en 65 jaar. 67% van de deelnemers heeft een koophuis of eigen appartement. 12% huurt een appartement. Meer dan de helft van de mensen woont al 10 jaar in hetzelfde huis. 18% woont er tussen de 5 en 10 jaar. 35% van de deelnemers woont alleen. 37% woont met een partner en 21% woont (met of zonder partner) met kinderen. Waarvan een aantal een appartement in huis heeft gebouwd voor de kinderen of voor hun ouders, zodat ze samen, maar toch ook apart kunnen wonen.
Lange termijn ontwikkelingen
Om een lange termijn beeld te kunnen geven, hebben we ook een aantal van de uitkomsten van ons anders wonen onderzoek uit oktober 2022 en maart 2021 toegevoegd.
Van de deelnemers werkt 31% hybride (40% in 2022 en 30% in 2021), dus thuis en op locatie. 48% wil anders wonen en is daar ook actief mee bezig (55% in 2022 en 62% in 2021). 37% wil anders wonen, maar bij hen blijft het voorlopig nog wel even bij dromen (30% in 2022 en 28% in 2021). Waar zijn de ondervraagden naar op zoek? 67% wil duurzamer wonen (75% in 2022 en 70% in 2021). 67% wil meer natuur om zich heen (70% in 2022 en 77% in 2021). 42% zoekt een community gevoel (37% in 2022 en 38% in 2021) en 27% wil kleiner wonen (25% in 2022 en 23% in 2021).
Zelfvoorzienend wonen in een community
Zelfvoorzienend wonen houdt de gemoederen nog steeds flink bezig. Niet alleen ingegeven door de stijgende energieprijzen (voorgaande jaren wilde 70% van de deelnemers aan het onderzoek dit ook al), maar vooral ook door het gevoel om onafhankelijk te willen zijn van fossiele brandstoffen.
42% van de deelnemers heeft zonnepanelen, 31% heeft hun huis goed geïsoleerd, waaronder 25% met duurzaam glas. 7 procent van de deelnemers heeft een warmtepomp. Huurders voelen zich beperkt in de mogelijkheden om hun huurwoning te verduurzamen. Er zijn kleine ingrepen die het verschil kunnen maken, maar het is uiteindelijk toch de huiseigenaar die deze stappen moet zetten. Dat is dan ook een van de redenen dat veel mensen op zoek zijn naar een betaalbaar, duurzaam en vaak ook klein koophuis als alternatief voor de huurwoning zijn.
Top 7 Insta posts tijdens de Anders Wonen Maand 1. Met de snelheid van de zon richting het Zuiden: Judith en haar gezin verhuisden naar een truck 2. Roos (42) verbouwt haar villa met tweedehands materialen 3. Cohousing: 4 vrienden maken paradijs van een vervallen boerderij 4. Van citygirl naar een hut in het bos: Rosie verbouwt in haar eentje haar huis in Zweden 5. Oproep: Erfdelen Doesburg zoekt bewoners voor een eengezinswoning 6. Zelfbouw: Mireille stampte in Amsterdam een duurzaam appartementencomplex uit de grond 7. Eva en Arjan wonen in een duurzame woonark met A++++ label
Verschillende woonvormen
De wens om samen te wonen in een community blijft sterk aanwezig bij de deelnemers aan deze maand. En dat niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren en gezinnen. Belangrijk vinden ze wel het behoud van hun privacy. Dat is in bijna alle antwoorden te lezen. Een eigen plekje, met gedeelde faciliteiten is ideaal (lees hier alles over Wij_Land, een project dat dit realiseerde). Naast het sociale contact is ook de connectie met de natuur belangrijk voor deze groep. “Ik wil samen, maar apart wonen. Meer natuur om me heen; een kleiner huis, maar met een grote (moes)tuin”, is veel gehoord.
Ook zijn er mensen die graag een grote boerderij of ander huis met elkaar willen delen. Het liefst met mensen van verschillende leeftijden, want dat heeft toch meerwaarde. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om voor elkaar te zorgen (Lees hier over Sandra en Rik die met de ouders van Sandra een huis kochten). Dan is het een win-win. Maar waar vind je die gelijkgestemden? Zo’n plek hebben mensen veel behoefte aan (Lees hier alles over het platform CrowdBuilding, die deze ontmoetingen faciliteert).
Duurzaam verbouwen
Het verduurzamen van onze huizen staat op dit moment boven aan het prioriteitenlijstje van velen. Niet alleen om geld te besparen, maar ook door meer in balans met de natuur te wonen. Maar ook om minder geld te moeten verdienen om voor alle kosten op te draaien. Bij een duurzame verbouwing komt veel kijken. Veel vraag was er naar de bouwmaterialen die je bij een duurzame verbouwing kunt gebruiken, maar ook hoe je dat kunt financieren, want de kosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Zowel voor materialen als voor arbeid.
Maar er is een enorme vraag naar bouwgrond om samen op te bouwen en die niet ‘naar een projectontwikkelaar gaat, die er allemaal dezelfde huizen bouwt.’
Het financieren van je woondroom
De grootste belemmering is het vinden van een betaalbare woning. Dit geldt vooral voor starters, maar ook voor ZZP’ers, voor wie het lastig is om een hypotheek te krijgen. “Ik krijg geen huurwoning of hypotheek, omdat ik een onzeker inkomen heb, maar ben benieuwd wat mijn alternatieve mogelijkheden zijn”. Ook maken mensen zich zorgen over hoe hun kinderen ooit aan een huis moeten komen. Voor iedereen die op zoek zijn naar financiering voor hun woondroom, zijn er gratis webinars van Triodos Bank, die hier op ingaan.
Uitkomsten van de polls Elke week vroegen we in de nieuwsbrief een vraag en hier vind je alle uitkomsten op een rij. Zou jij in een eco-community willen wonen? Ja 78% / Nee 22% Zou jij met vrienden op één stuk land willen wonen? Ja 88.1% / Nee 11.9% Zou jij je huis verbouwen met tweedehands materialen? Ja 94.7%/ Nee 5.3% Heb jij genoeg natuur in je omgeving? Ja 67.2%/ Nee 32.8% Zou jij het aandurven om je eigen huis te bouwen? Ja 66.3% / Nee 33.7%
Wil je weten waar we de afgelopen maand allemaal over hebben geschreven? Kijk dan hier.