Ken jij deze groene uitvinding al?

Heb jij altijd al een composthoop willen hebben maar heb je weinig ruimte? Dan is het nieuwste uitvinding van Whirlpool wellicht iets voor jou. Zij hebben namelijk een keukenapparaat ontwikkeld dat met één druk op de knop voedselresten verandert in compost. Dit klinkt misschien alsof we schaamteloos reclame aan het maken zijn, maar wij worden gewoon heel blij van dit soort uitvindingen. We vertellen je er daarom graag iets meer over.
Homemade compost
Whirlpool presenteerde hun bijzondere apparaat tijdens de technologiebeurs CES, in Las Vegas. De Zera ™ Food Recycler gebruikt een combinatie van water, zuurstof, warmte en beweging om afval te verwerken tot compost. Het apparaat ziet er strak en fris uit en past makkelijk in een keuken. Het werkt heel simpel: je gooit er groenafval in en binnen 24 uur heb je huisgemaakte compost. Het apparaat is voorlopig alleen nog maar beschikbaar voor pre-orders op crowdfundingplatform Indiegogo, maar wij hopen dat we deze groene uitvinding ook gauw op Nederlandse bodem gaan tegenkomen.
Een groene oplossing
In Nederland zorgen we jaarlijks voor bijna 500 kilo afval per persoon. Van die 500 kilo per is ongeveer 154 kilo GFT-afval. Van al dat groente-, fruit- en tuinafval kan een hoop compost worden gemaakt. Op veel plaatsen in Nederland wordt al dat groenafval thuis opgehaald, maar wat zou het fijn zijn als je gewoon thuis je eigen compost kon maken. Dat lijkt ons behoorlijk ideaal, vooral als je een tuin en/of allerlei plantjes hebt. Zo hou je uiteindelijk niet alleen minder afval over, maar staat je (moes)tuin er waarschijnlijk ook een stuk frisser bij. Verbouw er wat eigen groenten en de cirkel is weer rond.

Een compostfabriek
Wil jij niet wachten met composteren? Dan is een compostfabriek misschien wel iets voor jou. Onze redacteur Maartje heeft er eentje op haar balkon staan en is daar heel tevreden over. Ze slingert er elke week een hoop groenafval in en de wormen in deze kleine fabriek maken er dan ijverig compost van. Volgens Maartje is het een echte aanrader voor iedereen die het zonder tuin of GFT-bak moet stellen.
Wil jij meer weten over de Zera ™ Food Recycler? Klik dan hier voor de site. Lees je liever verder over de compostfabriek van Maartje? Klik dan hier voor het artikel.

Over de schrijver

7 reacties op “Ken jij deze groene uitvinding al?”

  1. Pingback: Met deze innovaties maak je jouw keuken een stuk groener -

  2. – plant based additive pack -> lijkt op een verslaving zoals de stofzuigzakken ?
    – waar gaat het methaangas naar toe dat vrijkomt bij compostering ?
    – veel compost en fertilizer -> wat doe je daar mee ? in je tuin natuurlijk, oh ja, dan heb je toch ook plaats voor een ‘gewone’ compostbak ? zijn de dieren ook blij mee
    – crowdfunding wordt ook voor bedrijven meer en meer de sexy groene koe, tijd voor iets anders ? money-less society ?
    warme groeten

Reacties zijn uitgeschakeld.