Rowin Snijder van Compostier en StadsOogst krijgt stadsbewoners aan het composteren met zijn zelfgebouwde wormenhotels. In Amsterdamse wijken als de Pijp zetten buren hun groenafval om in eerste klas wormencompost, gewoon op de hoek van de straat.
Rowin Snijder noemt zichzelf autodidact. Van yogadocent tot standbouwer, van meubelmaker tot leem-stukadoor: van alles heeft hij geleerd en geprobeerd. Uiteindelijk besloot hij: “Ik wil iets doen waar ik echt blij van word.” Ook wilde hij iets teruggeven. “Niet per se om de wereld te redden, maar wel iets dat helpt om te herstellen.” Hij maakte kennis met het wondere werk van wormen. En ontwikkelde zich tot succesvol buurtcomposteur.
Speciale wormen
“Mijn belangstelling voor composteren ontstond toen ik een huis kreeg in Diemen met een betegelde tuin. Die wilde ik met biologische aarde omtoveren tot een groen paradijs. Dat bleek een kostbare zaak. Er gaan zoveel zakken aarde in een tuin! Ik besloot om gewone aarde te kopen en deze met eigen compost te verrijken.”
“Composteren met wormen vond ik interessant, omdat het weinig ruimte in beslag neemt. Via een online filmpje leerde ik hoe je een wormenhotel maakt: je boort een paar gaatjes in gestapelde plastic bakken en je kunt beginnen. Mensen vragen mij vaak of je gewoon wormen uit de tuin kunt gebruiken. Dat werkt dus niet, dat heb ik ook geprobeerd! Ik ontdekte dat je een speciaal soort wormen nodig hebt, die ik ophaalde bij een buurtmoestuin.”
Het slaat aan
“Door met wormcompostering bezig te zijn en erover te vertellen, kwam ik andere geïnteresseerden tegen. Uit deze contacten ontstonden aanvragen voor wormenhotels op locatie. Het concept bleek aan te slaan. Gemeentes moeten hun afvalstromen verkleinen en veel bewoners recyclen graag hun groente-, fruit- en tuinafval. Op dit moment beslaat het groenafval in de stad wel 30 procent van de totale afvalstromen. Volgens mij heeft city farming, voedsel verbouwen in de stad, de toekomst. Om daar meer compost voor te genereren, is mijn volgende doel om plekken te benaderen die veel groenteafval produceren: restaurants.”
Maak het hip
“Met mijn initiatief wil ik composteren toegankelijk maken. Het moet er leuker uitzien, gemakkelijker kunnen en gewoon een beetje hip worden. Wormcompostering in een goede container ondervangt het aantrekken van ongedierte, stank en de beperkingen in ruimte. Om het er aantrekkelijk uit te laten zien, maakte ik een ontwerp met een tuintje erbovenop. Zo heb je gelijk groen in de stad.”
Doe het zelf
Zelf aan de slag met wormcomposteren? Bij Compostier kun je een bouwpakket bestellen om zelf je wormenhotel te bouwen.
Wat denk jij? Zouden er overal wormenhotels moeten komen om ons groenteafval te composteren?
Deze tekst is ontleend aan Naar de Aarde. Hoe word ik een groene pionier (2019) en bewerkt voor hetkanWEL.
Afbeeldingen © Compostier 2018. Bovenste foto: Tuin & Landschap
2 gedachten over “Deze man leert je composteren midden in de stad”
You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!
Hey Laura,
Wat een leuk artikel over wormenhotels! Zelf ben ik een groot fan en heb wel 4 soorten wormenbakken in mijn tuin staan en promoot ik ze ook via mijn website.
Heel vaak wordt gevraagd, stinkt het niet? En dat is het mooie vind ik, het ruikt zelfs naar lekkere bosgrond als het wormenhotel goed op gang is.
Daarbij kweek ik bonsai en palmboompjes die maar wat graag ontkiemen in het wormenhotel. Dus ideaal om tropische of andere moeilijk te ontkiemen zaden leven in te blazen :).
Dank voor het lezen, leuk!
Reacties zijn gesloten.