Computers maken kinderen zwak

3887312861 58Fca8701A
Bron: San Jose Library (Flickr.com)

Kinderen die computeren in plaats van buiten spelen, blijken zwakker dan hun voorgaande generaties. Onderzoek naar daling van de fysieke kracht van tienjarigen, wijst uit dat het moderne leven een generatie van zwakkelingen produceert. Kinderen zijn minder gespierd en niet in staat om fysieke taken te doen die generaties voor hen wél konden.

Verminderde spierkracht
Onderzoekers hebben onder leiding van dr. Gavin Sandercock, een fitnessexpert van de Essex Universiteit, een groep van 315 tienjarigen uit 2008 vergeleken met 309 kinderen van dezelfde leeftijd uit 1998. Zij ontdekten dat:

– Het aantal sit-ups dat tienjarigen kunnen doen met 27,1% daalde ten opzichte van 1998
– De armkracht met 26% daalde en de grijpkracht met 7%
– 1 op de 10 kinderen was niet in staat het eigen gewicht te houden terwijl ze hingen aan een klimrek. In 1998 was dit 1 op de 20 kinderen.

Daarnaast is gebleken dat het BMI van de kinderen hetzelfde is gebleven. Dit houdt dus in dat, gezien hun afnemende krachten, hun lichaam meer vet en minder spieren bevat. “Dit is echt zorgwekkend voor de gezondheid,” aldus Sandercock.

Angst voor rechtzaken
De onderzoekers willen nu dat de regering fitness-testen in plaats van BMI testen introduceert op basisscholen. Tam Fry van de Children Growth Foundation reageert op dit verzoek: “Voorheen was het normaal dat kinderen in bomen en touwen klommen. Tegenwoordig is men bang dat een kind valt en een rechtzaak tegen de school aanspant. Het is zeker goed als er dergelijke testen komen, maar we moeten niet de BMI testen willen afschaffen.” Een woordvoerder van de regering heeft aangegeven dat er op dit moment geen plannen zijn om fitness-testen voor kinderen te introduceren. Wel zijn er een aantal programma’s geïntroduceerd ter bevordering van een actieve leefstijl onder jongeren.

Bron: guardian.co.uk

Lees ook:
Win een half miljoen euro voor jouw duurzame idee
Werkzoekende minima kunnen de kleren krijgen
Nederlandse cola-rebellen zijn Pepsi en Coca te snel af