Concept voor troonrede gelekt, maakt kabinet omslag?

Troonrede Beatrix EmpoorDe troonrede die aanstaande dinsdag zal worden uitgesproken, kan wel eens een heel andere boodschap bevatten dan algemeen wordt verwacht. Dat zegt de redactie van Duurzaamnieuws.nl, die onverwacht een concept tekst in handen kreeg. Er wordt een stevige afslag richting duurzaamheid verwacht. Het klinkt eerlijk gezegd nogal onwaarschijnlijk, maar als je er even over nadenkt, zou een dergelijke koerswijziging dit kabinet wel eens enorm kunnen helpen.

Bedrijven die al het lef hebben getoond om vol in te zetten op duurzaamheid, zoals Triodos, Eneco en Desso worden hiervoor beloond met gezonde winstmarges. Het bedrijfsleven loopt in veel gevallen dan ook voor op de overheid als het om duurzaamheid gaat. Niet zozeer vanuit ideële overwegingen, maar simpelweg omdat de business case voor duurzaamheid het sterkst is. Analist Marco Gulpers van de ING, een bank die toch niet per se bekend staat om zijn ‘groene dromen’, zei het op een congres onlangs zo: “Bedrijven die nu niet vol inzetten op duurzaamheid, zijn over 10 jaar ‘out of business’.” Dat zou ook voor landen kunnen gelden. Een grootmacht als Duitsland durft daarom wel radicale keuzes te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energie.

Maar volgens Duurzaam Nieuws dringt de groene realiteit nu ook langzaam door tot het kabinet. Niet harde bezuinigingen, maar bezinning lijken de uitgangspunten van het beleid te worden. Neem het volgende citaat:
“De genomen maatregelen hebben echter niet tot een stabilisering van de economie geleid. Willen wij een krachtig antwoord op de crisis geven, dan is een drastische koerswijziging noodzakelijk. Het kabinet ziet dat nu in.”

En verderop in de tekst staat:

“Het kabinet zal haar politiek van confrontatie met de samenleving vervangen door een politiek van intensieve samenwerking. Het zal daartoe sterk inzetten op het sluiten van een maatschappelijk contract met alle geledingen van de samenleving,….”

De herkomst van het document is volgens Duurzaam Nieuws niet duidelijk. De redactie heeft het document, zonder verder commentaar of speculatie, op de website geplaatst.

Lees ook:

Kernenergie houdt ons achterlijk

Hoe een kolenkabinet heel groen uit de bocht kan komen

Duurzaam leiderschap gaat veel verder dan Den Haag

Over de schrijver

4 reacties op “Concept voor troonrede gelekt, maakt kabinet omslag?”

  1. Met Brutus (commentaar op Duurzaam nieuws) vraag ik me af: "Zou het heel moeilijk zijn deze tekst aan de koningin in handen te geven in plaats van wat ze op het punt staat te krijgen?"

Reacties zijn uitgeschakeld.