Consumenten kiezen voor biologisch, ondanks bespaardrift

3731350661 24578F8539
Foto: Ed Yourdon, Flickr

A-merken verliezen in supermarkten terrein. Dat blijkt uit een marktonderzoek van SymphonyIRI, die jaarlijks een lijst samenstelt met omzetgegevens van supermarkten. Hoewel de verkoop van A-merken zoals Unox en Douwe Egberts over het geheel genomen licht groeide, steeg de verkoop van huismerken nog meer: 1,5 % groei voor A-merken tegen 5% voor huismerken. Volgens de onderzoekers zijn consumenten zuiniger geworden. Op biologische A-producten beknibbelen consumenten echter niet. Een van de grote winnaars in de top 100 is het merk Bio+.

Volgens onderzoeker Ronald Laureijsen is biologisch echt een trend: “Twee jaar geleden stond Bio+ nog op 73 in de top 100, en nu op 39. Biologisch is een echte trend, dat bewijst de opkomst van dit merk”.
Ook uit andere gegevens blijkt de continue groei van biologisch, tegen de economische klippen op. De verkoop van biologisch producten groeide in de eerste helft van 2012 met meer dan 11%. Dat blijkt uit de monitor Duurzaam Voedsel. De cijfers over de tweede helft van het jaar worden in mei bekend, dan wordt dus duidelijk of de groei zich ook in de tweede helft heeft doorgezet.
Ook ING bespeurt biologische groei. Op haar eigen website vroeg de bank tienduizenden bezoekers naar hun koopgedrag. 24% van de ondervraagden zei dat ze t.o.v. van vorig jaar meer biologische producten kochten, tegenover 22% die minder kochten. Dat is dus een lichte groei, maar die groei is des te opmerkelijker omdat uit dit onderzoek ook bleek dat consumenten beduidend minder (dure) A-merken kopen.
ING concludeert dan ook: “De trend naar meer biologisch is sterk genoeg om de bespaardrift van consumenten (deels) te weerstaan.”
Bron: ING, bionext, NOS
Lees ook
Zo Hollands is onze kaas niet. Zo koop je wél kaas van eigen bodem
Is biologisch eten echt gezonder?
Zo leer je kinderen te houden van gezond eten

Over de schrijver