Oproep tot boycot Apple-producten

Yutaka Tsutano, Flickr.com
Yutaka Tsutano, Flickr.com

In het afgelopen decennium is underdog Apple uitgegroeid tot een van de succesvolste bedrijven ter wereld. Aan die groei hangt echter wel een prijskaartje, zo blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door de New York Times. Veel van de populairste Apple-producten, denk aan de iPhone en de iPad, worden in China geproduceerd. De fabrieksarbeiders die de producten in elkaar zetten hebben vaak te maken met barre arbeidsomstandigheden. Bovendien zou er in sommige fabrieken zelfs nog sprake zijn van kinderarbeid.

Vier doden en 77 gewonden
In het rapport van de New York Times kwam onder meer naar voren dat er in het afgelopen jaar twee explosies hadden plaatsgevonden in iPad-fabrieken en dat daarbij vier mensen om het leven gekomen waren en 77 gewonden gevallen waren. Consumenten hebben heftig gereageerd op de onthullingen van de NYT en roepen daarom om een boycot van Apple-producten. Hiermee willen ze een signaal afgeven. Op Facebook verschenen ‘Boycott Apple’-pagina’s en ook columnisten van onder meer Newsweek, de Daily Beast en de Los Angeles Times roepen om een boycot. Ook uit polls op grote sites blijkt dat het publiek kritischer wordt over Apple. Dit zijn de resultaten van de architectuur en design website Inhabitat:
Inhabitat Apple
Maar er zijn ook tegengeluiden te horen. Zo schrijft Tim Worstall van Forbes: “Zo werkt het nu eenmaal: arme mensen moeten hard werken en verdienen weinig. Ja, dat klinkt hard, maar de waarheid kan hard zijn. […] De lonen van fabrieksarbeiders in China worden niet bepaald door de productiviteit van de arbeiders, door Amerikaanse salarissen, door de winsten van Apple of zelfs niet door de goede bedoelingen van creatieve types die Apple-producten kopen. Ze worden bepaald door andere lonen in China.”
Niet weglopen
Apple heeft nog niet officieel gereageerd op de recente onthullingen. Wel bracht de website 9to5mac.com een interne e-mail naar buiten die Apple-topman Tim Cook deze week naar zijn medewerkers verstuurde. Hierin geeft hij aan dat Apple zich de problemen wel degelijk aantrekt en dat er al jaren wordt gewerkt aan het voorkomen en oplossen van dit soort misstanden. Elk jaar worden er nieuwe fabrieken gecontroleerd op arbeidsomstandigheden. Hiervoor worden ook vaak derde, onafhankelijke partijen ingeschakeld. Cook benadrukt dat er geen bedrijf in de branche is dat zoveel doet om misstanden aan de kaak te stellen en dat Apple hier ook in de toekomst aan blijft werken. Want, zo zegt hij, ergens voor weglopen is niet de stijl van het bedrijf.
Bronnen: Inhabitat.com, Physorg.com, New York Times, Forbes
Lees ook:
De prijs van een iPad in menselijk leed
Een schone onderbroek is van bamboe
Creatieve industrie bundelt krachten voor een groene economie

9 reacties op “Oproep tot boycot Apple-producten”

 1. Er worden mensen ziek voor onze iPad, iPhone en iPod, er gaan zelfs mensen dood aan. Wil je dat? Ik niet.
  Hier mag Apple als marktleider op worden aangesproken, na ettelijke rapporten. Jaar in Jaar uit. Apple scoort trouwens ook bij Greenpeace in de Guide to Greener Electronics niet best. Nokia deed het een tijd veel beter. Er zijn echt voorbeelden van bedrijven die het beter doen.
  Natuurlijk zijn er veel andere bedrijven die er ook een potje van bakken. Ik zou zeggen: begin in de winkel gewoon consequent naar de productie van je nieuwe i-Watdanook te vragen. Ik wil ook weten waar mijn eten vandaan komt, jij niet? Zo vraag ik tegenwoordig ook steevast naar de productie en herkomst van de producten die ik koop. Levert trouwens geen gezellige gesprekken op.
  Bronnen om een bewuste keuze voor electronica te bepalen: http://www.rankabrand.nl en de Guide to greener electronics van Greenpeace.

  1. @ frissewind – Als je mijn laatste alinea leest, hoef je die (nogal prekerige) vraag niet te stellen. En ik vind het net als jij uitstekend dat Apple als marktleider wordt aangesproken op zijn verantwoordelijkheid. Ik vind het alleen niet oké als de rest er vervolgens mee wegkomt, omdat de aandacht zich eenzijdig focussed.
   Hetzelfde geld voor de milieukant. Vier jaar geleden was de aandacht voor milieu bij Apple inderdaad nog bedroevend. Toen kwamen ze niet eens in de Greenpeace top tien voor. Er werd toen een greenpeace-actie gestart voor een "greener apple". Apple is een milieuprogramma gestart en twee jaar geleden stonden ze in de Greenpeace ranglijst op de 7e plek. Nokia stond toen op eenzame hoogte in de ranglijst. Apple is nu opgeklommen naar de vierde plaats en hijgt Nokia in de nek met nog 3/10 punt verschil in score en nog maar een halve punt achter op Dell, de nummer 2. HP doet het opvallend goed.
   Als je het in dit perspectief plaatst begrijp ik de stelling niet. Hoezo Apple doet het niet best? Apple is in de laatste 4 jaar een consequente steiger in de Greenpeace lijst. Ze doen het inmiddels beter als Philips, Sony, Samsung, Sharp, Sony-Ericson, Toshiba, Lenovo, Panasonic, Acer, LG, Toshiba en Rim (de maker van de blackberry's, die er kennelijk helemaal een potje van maakt).
   Ik zou het heel prettig vinden als alle bedrijven in hun beleid er een consequent punt van maken om beter om te gaan met Milieu. Apple heeft nog wat huiswerk te doen volgens Greenpeace en terecht. Maar ze doen dat huiswerk ook in een verbluffend hoog tempo en het is een kwestie van tijd en als ze op dit pad blijven, we zullen gaan beleven dat Apple over een poosje inderdaad "de groenste appel" levert zoals Greenpeace een paar jaar geleden met haar actie wilde bereiken.
   Da's mooi. Nou de rest nog….

   1. Nou, dat hoop ik ook. En denk je dat dit geen verband houdt met alle aandacht die er op ze gericht is?
    Volgens mij zijn we het verder eens. Apple is steeds een beetje minder rot van binnen, en andere bedrijven zouden dit voorbeeld moeten volgen. Focus daarom én op Apple én op anderen.

    1. De aandacht die Greenpeace op Apple heeft gericht lijkt in elk geval te hebben geholpen. Goed om te constateren dat we het verder met elkaar eens zijn. We houden de focus én op Apple én op de anderen!

 2. Hoge bomen vangen veel wind…. dat is zo. Maar waarom ik vind dat de journalist van de NYT in de sfeer van "goedkoop scoren" zit, is omdat Apple een paar jaar geleden een gedragscode opgesteld voor toeleveranciers en jaarlijks inspecties uitvoert en deze inspectierapporten (als enige grote electronica-leverancier) ook publiceert. Nog geen maand geleden gaf Apple een lijst van al zijn toeleveranciers vrij aan de pers. Het bedrijf ontwikkelt dus beleid om deze situaties in de gaten te houden en waar nodig te corrigeren. De openheid stelt anderen (journalisten) in staat om mee te kijken. Vervolgens wordt Apple "beloond" met forse negatieve publiciteit. Dat is een niet zo best signaal aan de andere electronica-giganten, waar de problemen vergelijkbaar zijn, maar die hun mond daarover houden.
  Goede journalistiek zou m.i. zijn geweest dat de NYT journalisten zouden zijn gaan graven in de praktijken van de "zwijgers" in plaats van een schot voor open doel geven bij het bedrijf wat in elk geval in de goede richting aan het bewegen is.
  Overigens behandelt Apple zijn arbeiders niet slecht. Apple is in 2011 in de US verkozen tot werkgever van het jaar. Het gaat hier over de arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers: de productiebedrijven die in opdracht van Apple producten of onderdelen maken.
  Begrijp me niet verkeerd: ik vind het net als jij uiterst belangrijk dat die werkomstandigheden verbeteren. Ik vind het alleen niet helpen dat een bedrijf wat stappen naar openheid doet, vervolgens publiekelijk wordt neergemaaid. Dat zal het uiteindelijk een stuk moeilijker maken om de hele branche opening van zaken te krijgen.

 3. Beste Peter, naar aanleiding van de feedback heb ik de titel van het stuk aangepast tot een wat gematigder versie.
  Ook heb ik een dump toegevoegd van een poll op inhabitat. Ik denk dat consumenten namelijk wel degelijk Apple kwalijk nemen dat ze hun arbeiders slecht behandelen. De meerderheid van de inhabitat bezoekers, creatieve mensen die waarschijnlijk vaak Apple producten gebruiken, vindt een boycot een goed idee.
  Apple draait gigantische winsten en is altijd een publiekslieveling geweest. Geen wonder dus dat Apple juist de zwaarste kritiek te verduren krijgt.

 4. En voor de volledigheid nog een kleine aanvulling. Er is inderdaad een boycott apple-pagina op facebook te vinden. De makers zijn boos op de juridische acties van Apple tegen patenten van HTC en andere fabrikanten. Deze boycott-apple pagina heeft dus niets met het verhaal over werkomstandigheden van doen.

Reacties zijn uitgeschakeld.