Consumentenbond: nieuwe vaatwassers ruim €200 per jaar goedkoper

Joris Leermakers
Foto: Joris Leermakers (Flickr)

Vaatwassers worden steeds zuiniger. In vergelijking met 20 jaar geleden gebruiken vaatwassers nu ruim €200 minder per jaar aan water en energie. De zuinigste vaatwassers krijgen de vaat al schoon voor een kwartje, zo blijkt uit de laatste vaatwassertest van de Consumentenbond. Je oude vaatwasser de deur uit doen, kan dus de moeite waard zijn.
Brancheorganisatie Vlehan berekende dat de vaatwasser in 1990 een huishouden per jaar zo’n €335 aan water en energie kostte, nu is dat nog maar zo’n €75 per jaar! Zelfs de laatste 5 jaar zijn vaatwassers flink zuiniger geworden. In 2006 kostte een gemiddelde wasbeurt ongeveer €0,45, terwijl de vaatwassers uit de meest recente test van de Consumentenbond de vaat voor €0,25 schoon krijgen.

De zuinigste vaatwassers die de Consumentenbond testte zijn:
– Etna EVW7961
– Siemens SN 64M030EU
– Bosch SMV43M10EU
– Whirlpool ADG 9510

Ecoprogramma niet altijd goedkoper

Over het algemeen wordt aangenomen dat je met het ecoprogramma nog meer kunt besparen. Maar dit hoeft niet zo te zijn. De Consumentenbond meet altijd het energie- en watergebruik van het ecoprogramma en hoewel het waterverbruik tot 7 liter lager kan zijn dan dat van het hoofdprogramma, pakt het soms ook hoger uit. Qua energiegebruik kan het verschil oplopen tot zo’n 0,5 kWh per wasbeurt minder dan bij het hoofdprogramma. De Smeg BLV2AZ 1 uit de laatste vaatwassertest heeft een ‘energy save’ knop, waardoor het energiegebruik naar beneden gaat.
Juist omdat er bij het ecoprogramma minder water en energie wordt gebruikt, geeft dit programma over het algemeen een minder goed resultaat dan het gewone hoofdprogramma.

Bron: Consumentenbond

Lees ook:

Energie besparen, geld verdienen

Over de schrijver