Je kunt er leren naaien, budgetteren, je kapotte televisie laten repareren, je eigen groente verbouwen in de biologische moestuin en van afgedankte producten niet alleen heerlijke maaltijden koken, maar ook cadeautjes maken. In een Consuminderhuis is alles gericht op consuminderen, hergebruiken en besparen. Mensen met een minimuminkomen krijgen er de handvatten om weer financieel zelfredzaam te worden, maar iedereen die ‘van zuinig leven een creatieve sport maakt’ is welkom. Praktische tips voor mensen die op zoek zijn naar een leven losgekoppeld van geld, maar met de toegevoegde waarde van een duurzaam en gezond leven!
Bewust leren consumeren
Ruim een jaar geleden opende consuminderhuis Het FUNdament in Den Helder haar deuren. Eerder was daar al het Consuminderhuis Parkstad in Landgraaf. Beiden initiatieven zetten zich in voor duurzaamheid, financiële zelfredzaamheid en bewuster leren kijken naar je koopgedrag. Want heb je die nieuwe televisie écht nodig, of kan de oude gerepareerd worden? Hergebruiken, repareren en vooral niet weggooien, maar kijken of iets een tweede leven kan krijgen, dat is het devies. Goed voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnee. Minima zijn dan ook de voornaamste doelgroep van de zowel Het FUNdament als Parkstad. De consuminderhuizen proberen de deelnemers door middel van theoretische en praktische tips meer grip op de financiën te laten krijgen en zo een start te maken met het aflossen van schulden of het opzetten van een spaarrekening. Die tips uiten zich in een breed programma – of kenniscentrum, zoals Het FUNdament zichzelf omschrijft, waarin gezinnen met uiteenlopende problemen leren koken, tuinieren, naaien maar dus ook leren budgetteren en omgaan met het milieu.
Iedereen welkom
Zo breed als het aanbod is, is ook de doelgroep. Bij consuminderhuis Het FUNdament ‘mag iedereen er zijn’, er wordt niet beoordeeld of veroordeeld, maar juist ingezet op onvoorwaardelijk stimuleren en ondersteunen. “De kracht van Het Fundament is de gemengde samenstelling van de deelnemers en daarom zijn de activiteiten aantrekkelijk en toegankelijk voor een brede groep.” Ook Consuminderhuis Parkstad verwelkomt zowel mensen die consuminderen uit noodzaak, als uit overtuiging. “Mensen mogen fouten maken, als ze maar willen leren”, aldus oprichtster Annemiek van Deursen. Iedereen die bereid is nieuwe wegen in te slaan is welkom. Deelnemen is gratis, maar, zo waarschuwen beiden huizen ‘niet voor niets’ want ‘voor wat hoort wat’. Alle mensen die spullen nodig hebben wordt gevraagd als vrijwilliger een bijdrage te leveren of deel te nemen aan een zogenaamde consuminderkring. Door je als vrijwilliger of kringlid op te geven krijg je een pasje waarmee je spullen mee kunt nemen naar behoefte.
Consuminderkringen
Zo’n consuminderkring bestaat bij Consuminderhuis Parkstad uit acht tot tien personen die in eerste instantie tweewekelijks bij elkaar komen. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt er aandacht besteed aan onderwerpen als administratie, opruimen en ontspullen, budgetteren, energiezuinig leven en kinderen bewust opvoeden. Naast de theoretische bijeenkomsten kan men ook deelnemen aan praktische kringen, waar je door middel van verschillende ‘praktijklessen’ leert om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Door praktijk en theorie te combineren hopen de consuminderhuizen op een blijvende gedragsverandering want: “consuminderen is méér dan alleen budgetteren”. Door niet alleen te praten over oplossingen maar ook nieuwe vaardigheden te leren, hopen ze mensen bewust te maken van een manier van leven waarin geluk losgekoppeld wordt van geld.
Uiteenlopende activiteiten
Zo kun je in het naaiatelier leren hoe je kleren kunt repareren of zelfs maken – boodschappentasjes, wattenschijfjes en fruitnetjes, bijvoorbeeld – en zijn er workshops waar je leert bakken met basis ingrediënten. Er worden workshops georganiseerd waar je zelf wasmiddel leert maken, of hoe je van hergebruikte materialen toch hele leuke kindercadeautjes kunt knutselen. Maar ook aan het verbouwen van je eigen voedsel wordt aandacht besteed. In de moes- en stiltetuin van Het Fundament leer je alles over natuurlijk tuinieren en hoe je thuis zélf groente en fruit kunt kweken. Meer doen met minder en zo niet alleen je portemonnee, maar ook de planeet ontlasten!
0 gedachten over “Meer doen met minder: bij een consuminderhuis kan het!”
Dankjewel Hetty…
Ik hoop dat velen zich aanmelden op mijn blog of als vriend op mijn FB pagina.
Mijn naam typen en je vind het wel…
Hartegroet.
Annemiek
Ik ben een grote fan van Annemieke van Deursen. Ik volg haar blog al een paar jaar. Ze zou nog veel meer bekendheid moeten krijgen. Iemand die zo positief in het leven staat en van weinig zoveel weet te maken. Ze is een inspirator, dat je altijd weer uit een dal kan klimmen.
In één van haar blogs schrijft ze over een zelfgemaakte hooikist. Een pan met soep moet garen. Nadat ze de soep kort gekookt heeft, laat ze deze pan garen in een oude slaapzak. Intussen gaat ze met de kat op de fiets naar de veearts en als ze terugkomt is de soep klaar. Na het eten, kruipt ze samen met de kat op de bank of stoel onder de nog warme slaapzak. Dat is toch genieten van zoiets kleins, en toch duurzaam. Weinig gas gebruikt voor het koken van eten en de kachel hoeft ook niet aan.
Ik begrijp uit haar blogs dat ze iedereen leert hoe je kan bezuinigen en toch gelukkig kan leven. Kon Annemiek maar in het OMT of het REDteam van de regering.
Succes Annemiek