In de week dat No Impact Week gehouden wordt in België en Nederland, komen cijfers vrij over de consumptie van CO2 in de Westerse Wereld. Dat onze ecologische voetafdruk (te) hoog is, wisten we eigenlijk al. Maar dat deze nog veel hoger is dan gedacht, dat is voor velen nieuw. Dit komt doordat tot nu toe de CO2-consumptie van geïmporteerde goederen helemaal niet meegeteld werd. Dat wat in China geproduceerd wordt, komt op conto van de Chinees. Niet helemaal eerlijk, zo concludeerden wetenschappers uit een studie door de Carnegie Institution of Washington. Want wij consumeren het.
Als we het doortrekken naar het Kyoto-protocol, de afspraak om binnenlandse CO2-uitstoot te verminderen: we kunnen het wel doen, maar een groot deel van de ‘boosdoener’ heb je er niet mee te pakken. De geïmporteerde uitstoot heb je er namelijk niet mee teruggedrongen. Tenzij wij de producten die daar gemaakt worden niet meer aanschaffen, niet meer gebruiken en beter recyclen.
Nederland komt niet goed weg. De gemiddelde Nederlander consumeert meer dan er voor hem geproduceerd wordt in eigen land en uit de cijfers van de Carnegie Institution of Washington kunnen we herleiden dat Nederland netto 47,7 megaton aan CO2-uitstoot importeert. Dat is 26,5 miljoen auto’s een jaar lang op de weg. Niet mis.
No Impact Week
Gelukkig geldt nog wel dat alle kleine beetjes helpen. Vanavond kan je in Utrecht en Joure kijken naar No Impact Man, een film van de Amerikaan Colin Beavan. De rest van de week zijn er in het hele land nog bijeenkomsten en filmvertoningen in het kader van No Impact Week. En wil je met kleine ingrepen je leven voortaan net wat duurzamer maken? Dat kun je op de site van No Impact Week prachtige handleidingen downloaden.