Containertuintjes zorgen voor minder afval rondom ondergrondse containers

Het is een probleem in veel steden: afval dat geplaatst wordt naast ondergrondse containers. Het ziet er rommelig uit en kan zorgen voor overlast als stank en ongedierte. We schreven in 2019 al over de charmante oplossing die hiervoor bedacht werd: het containertuintje. Een tuintje dat precies past op de stalen plaat die om de container zit, het  illegaal plaatsen van afval tegengaat én de boel een beetje opfleurt. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld, want het containertuintje is met een opmars bezig. Je vindt ze inmiddels in 23 gemeenten.

Groene planten versus grijs afval

Het idee achter de tuintjes is simpel. Op de plek waar mensen afval dumpen, staan nu mooie planten. Buurtbewoners onderhouden deze containertuintjes zelf en voelen zich dus ook verantwoordelijker voor de containers en de directe omgeving. Dan krijg je (hopelijk) dus niet meer dit soort beelden: 

Img 20190425 082418 E1556188921335

Dit concept van containertuintjes werd in 2019 als eerste getest in Den Haag, Rotterdam en Assen. In Den Haag en Assen maken ze gebruik van echte planten, die allemaal op verschillende momenten van het jaar bloeien. In Rotterdam gebruiken ze kunstgras en bloemen. Hoewel er nog steeds wel wat afval naast de containers geplaatst wordt, lijken de tuintjes toch echt te werken. Dat is niet alleen fijn voor het straatbeeld, maar het is ook fijn voor het rattenprobleem in grote steden als Amsterdam: hoe meer vuilnis op straat, hoe meer ratten er rond hangen namelijk, want vuilnis is eten.

De containertuinen bieden ook andere voordelen

De groene containertuintjes heeft ook op andere manieren nut. Zo wordt je straat er mooier van en vangen de tuintjes met echte planten overtollig regenwater op. Omdat gemeenten minder illegaal gedumpt afval hoeven op te ruimen, scheelt het uiteindelijk ook nog geld. Daarnaast hoopt Henk-Jan Room, ontwerper van de Haagse containertuinen, dat ze een ontmoetingspunt worden voor de buurt. Hij bedacht de containertuintjes samen met Martin van Diggelen, creatief in de reclamewereld, en wilde de containers van een dumpplek veranderen naar een plek van schoonheid. Dat is volgens ons gelukt, want elke keer als wij langs een containertuintje fietsen, verschijnt er een glimlach op ons gezicht.

Duurzaam tuintje in je eigen straat

Inmiddels zijn de containertuintjes in maar liefst 23 gemeenten in Nederland te vinden. En dat is niet verwonderlijk, gezien het succes. Niet alleen nam het afval rondom containers af, maar ook de buurtbewoners waren enthousiast. De lelijke, vieze containerplek veranderde immers in een mooie, groene plek met bloemen. Bovendien is meer groen in de stad niet alleen goed om het regenwater op te vangen, maar zorgt het ook voor verkoeling op extreem hete dagen.

De containertuintjes zijn gemaakt van gerecycled plastic dat uit de 3D-printer komt. In Oosterhout zijn dit jaar zelfs drie tuintjes geplaatst, die gemaakt zijn van afval dat door de bewoners zelf is verzameld. In de tuintjes, die vaak met planten en al worden aangeleverd, vind je rozemarijn, dwergvlinderstruiken en kattenkruid. Dit zijn planten die tegen een stootje kunnen (de container wordt immers regelmatig geleegd), makkelijk te onderhouden zijn en het hele jaar door mooi blijven. Want een plantenbak met planten die ‘s winters hun blad verliezen zorgen natuurlijk weer voor afval. De planten zijn nu nog niet biologisch gekweekt, maar dat is wel een streven voor de toekomst.

Lijkt het je leuk en handig om ook zo’n tuintje in je straat te hebben? Neem dan contact op met je gemeente, want die beslissen er uiteindelijk over, en geeft aan bij CityGard (het bedrijf dat Henk Jan en Martin nu samen runnen) dat je graag een containertuin wil.

Heb je al een containertuin bij jou in de straat of buurt? Laat ons weten hoe het bevalt door hieronder een reactie achter te laten. Lees ook hoe de Groene Buurvrouw de binnenstad van Den Bosch vergroent met boomspiegels.

Over de schrijver

46 gedachten over “Containertuintjes zorgen voor minder afval rondom ondergrondse containers”

  1. Wat een leuk concept zeg, die containertuintjes! Een mooie manier om afval rondom containers te voorkomen. Ik vind het erg storend als mensen hun afval naast de containers dumpen. Erg asociaal.

  2. Een deel van het probleem kan je oplossen door zelf bijgeplaatste zakken van viespeuken in de container te gooien. Liefst doe je dit voor de zakken stukgekrabd of stukgetrapt zijn. Erger je je aan bijgeplaatste zooi, doe er dan wat aan, kom in verzet!

  3. Hoi… ik heb ook via de gemeente in Amsterdam Zuidoost Gaasperdam een containertuintje aangevraagd. Bij mij staan er maar liefst 2 van die containers voor m.n deur en ik ben die troep na vele jaren goed zat. Ben benieuwd of er positief op wordt gereageerd.
    Nansie

    1. Hoi Jiska, dit is getest. Rolstoelers kunnen er gewoon bij. In Den Haag is de rand voor de container minimaal. Bij andere containers waarbij de container wat meer naar achteren staat, zoals in Den Bosch, is deze uitgevoerd met een inham. Zie ook de website van Room for Concepts (.com). Het tuintje wordt per type container speciaal op maat gemaakt, waarbij we uiteraard rekening houden met een inclusieve stad.

  4. Ziet er erg leuk uit! Toch denk ik dat je het echte probleem hiermee niet aanpakt. De bestaande bak is blijkbaar niet groot genoeg of hij wordt niet vaak genoeg geleegd voor de burgers om hun afval kwijt te kunnen.

  5. Wat leuk om al de reacties te lezen! Wij met Noorderwind zetten co-creatiesessies op voor het tackelen van stadsspecifieke challenges, van het aanpakken van losliggend huisvuil tot het stimuleren van buurtparticipatie. Dit doen we ook met Henk-Jan van Room, brein achter de CityGard, omdat we merken dat iedere gemeente haar eigen wensen en challenges heeft. Samen bieden we co-creatiesessies aan gemeentes (of andere belanghebbenden) aan, waarbij we gaan verkennen hoe de CityGard als oplossing kan dienen.

  6. Geweldig idee. Ik wil dit ook graag in Utrecht introduceren. Woon t.o de bakken, vandaar. Heb je wellicht een contactpersoon voor me die ik kan koppelen aan de Gemeente hier?

Reacties zijn gesloten.