
Tweederde (66%) van de Nederlanders vindt dat een corrigerende tik niet strafbaar zou moeten zijn. Toch blijkt uit veel wetenschappelijk onderzoek dat het geen sterk opvoedingsmiddel is. Nieuw onderzoek van de Tulane University in New Orleans wijst nu bijvoorbeeld uit dat kinderen die regelmatig ‘over de knie’ gaan twee keer zo vaak agressief gedrag ontwikkelen. Denk daarbij aan vechten, dingen vernielen of kinderen pesten.
We wisten al uit eerder onderzoek dat een tik weliswaar op korte termijn werkt, maar op lange termijn zijn effect verliest, en dat slaan de woede van het kind verergert zonder een opvoedkundige werking te hebben. Bij die studies was echter een verband tussen een corrigerende tik en agressief gedrag op latere leeftijd lastig aan te tonen.
Minder agressie met andere opvoedmethodes
Hoewel ook dit onderzoek, onder 2500 kinderen uit families in 20 Amerikaanse steden, geen directe relatie kan leggen, betreft het wel de eerste studie waarbij een sterk verband overeind blijft, nadat veel andere oorzaken zijn uitgesloten als mogelijke verklaring voor agressief gedrag, bijvoorbeeld depressiviteit, drugsmisbruik door de moeder of psychische mishandeling.
“Een direct oorzakelijk verband is extreem lastig aan te tonen”, zegt onderzoeker Catherine A. Taylor, “maar het bewijs belandt met dit onderzoek wel op een punt dat we ouders dringend willen adviseren andere opvoedmethodes te gebruiken dan de corrigerende tik, zodat kinderen minder kans hebben om agressief gedrag te ontwikkelen.”
Strategieën die wel werken
Hoe kun je kinderen wel verstandig corrigeren? De website Healthy Children geeft de volgende tips:
– Laat een kind de consequenties van zijn gedrag ervaren: gooit een kind steeds zijn koekje op de grond, dan blijft er al snel geen koekje meer over om op te eten. Help je kind niet (door een koekje te geven), maar laat je kind leren door de gevolgen te voelen.
– Introduceer een consequentie: vertel je kind dat je haar speelgoed opbergt als ze haar spullen niet opruimt. Houd je hier aan wanneer de situatie daar om vraagt.
– Onthoud je kind bepaalde ‘rechten’, bijvoorbeeld TV kijken. Zorg wel dat er weinig tijd zit tussen het ‘recht’ en de situatie die om een straf vraagt.
– Gebruik een ‘time out’. Zet je kind voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 4 minuten, apart op een stoel of op de gang.
Werkt dit allemaal niet, dan kun je ook het advies van pedagoge Maria Vrijmoeth proberen: “Draai je gewoon om en loop eens weg. Laat het kind in zijn sop gaarkoken. Of stuur het naar boven. Als je zelf zegt: ‘Nu word ik heel boos, ik ga even weg en we praten zo verder’, schrikt het daar ook vaak van. Je mag best laten blijken dat je boos bent, dat je moeite hebt jezelf te beheersen. Maar daarna moet je wel praten met je kind en uitleggen wat er aan de hand was.”
Bronnen: Netwerk.TV, EO, Reuters, Healthy Children.org
Lees ook:
5 gedachten over “Corrigerende tik maakt kinderen agressiever”
Al hebben kleine kinderen al snel door hoe het zit met de zwaarte kracht, daarna zullen ze er een spelletje van maken als je het toe laat of het koekje steeds blijft op pakken.
Slaan werkt indd niet. Dat is nooit de manier, misschien gaan die kinderen het als vanzelfsprekend zien en passen ze het toe op leeftijdsgenootjes.. Dit is een van de vele dingen die kunnen voortkomen uit slaan.
@paivai: lol
Bijschrift foto: Corrigerende tikker op heterdaad betrapt: "Fietsen snol!" Pats!
Alle kleine kinderen gooien koekjes of iets anders op de grond… dat is hun manier om de zwaartekracht te ontdekken en te spelen!
Mensen die vinden dat je een kind moet slaan als het iets op de grond gooit of niet op commando spullen opruimt… zijn niet geschikt als ouders…dat soort mensen hebben zelf hulp nodig!
Dus als jouw kind bij vrienden, kennissen of winkels spullen op de grond gooit vind je dat oke?
Als ik een ongehoorzaam kindje zie of een die alles op de grond gooit, wijt ik het ongecontroleerd gedrag aan de ouders
Reacties zijn gesloten.