Cost per wear: de kleding die je draagt is veel duurder dan je denkt

Er zijn momenteel genoeg kleren op aarde om de volgende zes generaties op aarde te kleden. Zes generaties! En toch kopen we ons elke maand weer gek aan nieuwe kleding. Gewoon, omdat het kan. En omdat het goedkoop is. Maar hoe goedkoop is de kleding die we kopen eigenlijk? Even helemaal los van de prijs die de makers in Azië ervoor betalen, is de cost per wear (CPW) voor onszelf vaak ook niet zo voordelig als we denken.

Cost per wear

Met de cost per wear (CPW) bedoelen we de kosten per keer dat je een kledingstuk draagt. Daarvoor deel je het bedrag dat je voor een item hebt betaald door het aantal keer dat je het draagt of denkt te gaan dragen. Zo kost een jas waar je 200 euro voor betaalt en die je vijftig keer draagt 4 euro per keer. Terwijl een jas van 20 euro die je maar twee keer draagt, 10 euro kost per keer. En zo kan het zijn dat de jas van 200 euro, die op het eerste gezicht vele malen duurder lijkt dan die van 20 euro, in de praktijk eigenlijk goedkoper is vanwege die cost per wear.

Wat maakt kleding duur

Natuurlijk kan je bij de aanschaf nooit helemaal 100 procent zeker weten hoe vaak je een kledingstuk gaat dragen. Zo kan het zijn dat een kledingstuk waar je over twijfelt, uiteindelijk je lievelings wordt die je tot de laatste versleten draad afdraagt. Maar het kan ook zo zijn dat je een miskoop doet, omdat de pasvorm toch net niet goed is, het materiaal niet lekker zit of de kleur toch niet helemaal bij jou past. Je wordt er bijvoorbeeld wat bleek van.

Daarnaast is er nog de kwestie van kwaliteit.  Fast fashion, het woord zegt het al, wordt vaak snel in elkaar gezet. Tempo en grote aantallen produceren, is hier van essentieel belang. En zo kan het zijn dat de naden minder strak zitten of de stof van minder goede kwaliteit is. Je T-shirt is na twee keer dragen al aan het lubberen. Je nieuwe blouse is na twee keer wassen al vaal. Of de zoom van je nieuwe jurkje hangt na een week al op half zeven. Stuk voor stuk waren het goedkope items waar je je geen buil aan kon vallen, maar die uiteindelijk per keer dat je deze items draagt dus schrikbarend duur zijn.

              Lees ook: Zo vind je de perfecte duurzame jeans van goede kwaliteit

              Lees ook: Zo herken je duurzame kleding

De perfecte garderobe

Uit een rapport van de Berlijnse denktank Hot or Cold Institute blijkt dat een perfecte garderobe 74 kledingstukken heeft en 20 outfits, waarbij de aankoop van nieuwe items beperkt is tot gemiddeld vijf per jaar. Dat is dus iets minder dan een item per twee maanden. En beduidend minder dan de 46 nieuwe kledingstukken die we gemiddeld in Nederland kopen. En ook een stuk overzichtelijker dan de 173 kledingstukken die we gemiddeld in onze Nederlandse kast hebben hangen, waarvan we er vijftig niet dragen. Van die laatste is de cost per wear dus gigantisch. Je zou rustig kunnen zeggen: weggegooid geld.

Als we bedenken dat de uitstoot van de kledingindustrie 4 procent is van de totale uitstoot (en dat lijkt een voorzichtige schatting), dan moeten we de berg kleding die jaarlijks geproduceerd wordt halveren om aan het Parijs Akkoord te voldoen. En dat halveren is dan ten opzichte van de hoeveelheid die we in 2018 produceerde, zo liet de BBC onlangs zien. Gek genoeg stamt dat Parijs Akkoord, waarbij de intentie werd uitgesproken om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden, uit 2015. Als we, om dat te halen, dus moeten halveren ten opzichte van 2018, dan is duidelijk dat we met onze kleding nog steeds de verkeerde kant op bewegen.

On the bright side: hier valt dus nog heel wat winst te behalen. Ook mijn kledingkast, die redelijk minimalistisch is, bestaat uit meer dan 74 kledingstukken en ik weet ook bijna zeker dat ik op meer dan 5 nieuwe kledingstukken per jaar uit kom. Maar als ik naar de cost per wear kijk, kom ik er redelijk goed van af. Want de meeste kledingstukken draag ik minimaal 30 keer, op een paar miskopen na en een paar items die ik in een ver, onduurzaam verleden voor een bruiloft kocht en waar ik om nostalgische redenen maar moeilijk afstand van kan doen.

Een duurzame kledingkast

Volgens Dilys Williams, directeur van het Centre for Sustainable Fashion bij het Londen College of Fashion, is het trouwens niet de bedoeling dat je je schuldig voelt bij het onder de loep nemen van je eigen garderobe. Het biedt juist een kans om jezelf vragen te stellen als: van wat voor levensstijl maak ik deel uit? Waarom heb ik zoveel kledingstukken? Is het omdat de mode-industrie een ideaal verkoopt dat niet bestaat?  

Dit zijn stuk voor stuk vragen die je jezelf ook kunt stellen als je iets nieuws wil kopen. Net als de vraag: hoe vaak ga ik het dragen? Duurzaam ondernemer Livia Giuggioli Firth bedacht ooit dat je een kledingstuk minimaal 30 keer moet dragen als je het wilt kopen. Zo niet, dan laat je het hangen? Maar een legitieme andere vraag die je je daarbij kan stellen is: hoeveel gaat dit kledingstuk me kosten per keer dat ik het draag? En heeft het genoeg kwaliteit om het zo vaak te dragen? Want in dat geval kan het duurzamer zijn om in een duurder item te investeren waar je veel meer plezier aan beleeft en waar je bij de aanschaf bovendien wat langer nadenkt. Immers: 5 nieuwe kledingstukken per jaar is niet veel, dus laten we zorgvuldige keuzes maken.

Hoeveel kledingstukken heb jij in je kast hangen? En denk je ooit na over de cost per wear als je iets nieuws koopt? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Over de schrijver

3 gedachten over “Cost per wear: de kleding die je draagt is veel duurder dan je denkt”

  1. Ondergoed en sokken niet meegerekend kom ik op 63. Ik koop jaarlijks een paar mooie stukken bij Skandika in Driehuis, niet goedkoop maar die stukken gaan jaren mee. Basic t-shirts moet ik regelmatig vervangen, omdat de katten er gaten in nagelen. Die draag ik dan af bij het schoonmaken en klussen.
    Ik draag geen rokken en jurken, dat scheelt natuurlijk.

  2. ik koop duurzaam al jaren in tweedehands winkels ,daarnaast verander ik mijn kleding.En met vrienden ruilen we kleding.
    Wat nog mooi is netjes breng ik naar kledingbank winkels waar het herstelt word ( indien nodig) en gaat het voor €1,00 / €2,00
    weg . Mensen die het minder hebben krijgen het gratis mee.

Reacties zijn gesloten.