CRE8 is een winkel én een werkplaats in hartje Amsterdam waar alles draait om digitaal fabriceren, met technieken als 3D-printen en lasersnijden. Daar worden kwetsbare jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot de ambachtslieden van de 21ste eeuw. We spraken oprichter en creative coach Jurre Groenenboom over deze gave plek.
Een positieve bijdrage
“Bij CRE8 leren kwetsbare jongeren hun interesses ontdekken en krijgen ze onder begeleiding de kans om zich te ontwikkelen. Op deze manier willen wij een positieve bijdrage leveren aan de carrièrekansen van deze jongeren. Samen met welzijnsorganisatie Streetcornerwork stomen we ze klaar voor maatschappelijke zelfstandigheid.”
“CRE8 gebruikt haar fabricage technieken enerzijds om voor klanten uit de (creatieve) industrie prototypes, unica’s een kleine series producten te fabriceren. Daarnaast hebben we een eigen productcollectie ontwikkeld die we verkopen via onze winkel/webshop en andere partijen. Momenteel hebben we een lampencollectie, sieraden en personaliseerbare kinderproducten in ons assortiment, wat we in de toekomst verder willen uitbreiden.”
Een terugblik
“In de afgelopen 30 jaar is bijna alle maakindustrie uit Nederland naar het Verre Oosten verhuisd. Wij proberen dat met onze digitaal aangestuurde technieken weer terug te halen naar Nederland. Deze technieken worden aangestuurd op basis van een tekening gemaakt in de computer die ze ‘verteld’ hoe ze precies moeten gaan bewegen. Geen omkijken aan dus! Bijna dan, want het gaat niet helemaal van zelf.”
“De apparatuur heeft zeker wel verdere aansturing nodig en daarnaast dient er ook het nodige onderhoud te worden verricht. Hier bestaan nog geen opleidingen voor en dat willen wij graag aanbieden. Onze makers, opgegroeid in het digitale tijdperk, leren met de verschillende technieken te werken en helpen mee bij de fabricage van onze producten.”
“CRE8 bestaat nu zo’n 2,5 jaar en in die tijd is er heel veel werk verzet. Inmiddels zijn meer dan 60 jongeren uitgestroomd naar een opleiding of naar werk en draait onze productie op volle toeren.”
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen.