Creatief met kurk; 5 tips die je ermee kunt doen

Misschien ken je ook nog wel het satirische knutselprogramma van begin jaren negentig; ‘creatief met kurk’. Inmiddels is kurk weer helemaal terug van weg geweest. Kurk is namelijk niet alleen erg veelzijdig materiaal, ook nog eens heel duurzaam!

Wat zijn de voordelen van kurk?

Kurk is materiaal van hernieuwbare bron. Het wordt namelijk van de bast van een kurkeik gehaald, zonder dat deze gekapt hoeft te worden. Wist je dat zo’n eik wel een paar honderd jaar oud kan worden? Kurkbossen absorberen CO2 en de kurken zelf, kunnen gemaakt worden zonder giftige afvalstoffen. Kurk is als materiaal sterk, licht, antistatisch en makkelijk schoon te maken. Alle redenen dus om je gebruikte wijndoppen nooit meer weg te gooien. Je kunt kant-en-klaar kurk kopen natuurlijk ook gewoon online doen.

1. Prikbord

De organizer van kurk, wie kent ‘m niet? Voor het bewaren van kaartjes, foto’s, tekeningen of belangrijke notities gebruik je duurzame kurk voor een prikbord. Je kunt een simpel rechthoekige variant nemen maar kurkplaten zijn er ook in verschillende vormen. Een speels en origineel effect krijg je door een stof over het prikbord vast te maken. Zoals bijvoorbeeld van een blouse die je niet meer draagt. Bijbehorende punaises kun je eenvoudig opleuken met de knopen.

2. Knutselprojectjes

Er zijn zoveel leuke dingen te maken van kurk. Ook ideaal als je met kinderen aan het knutselen wil. Denk bijvoorbeeld aan sleutelhangers, stempels, poppetjes, dieren, spelpionnen of complete bouwwerken. Omdat kurk in water blijft drijven is het ook geschikt om bootjes van te knutselen. Hoe creatief ben jij met kurk?

Tip: wanneer je kurkdoppen wilt knippen of snijden, kun je deze het beste eerst tien minuten koken in een pan. Hierdoor worden ze zachter en brokkelen ze minder snel af.

3. Interieur pimpen

Kurk is juist vanwege de duurzaamheid opnieuw erg populair geworden als decoratie in je woning. Je kunt het gebruiken voor verschillende toepassingen en een natuurlijke look. Omdat het materiaal makkelijk schoon te maken is, is het geschikt voor items van kastknoppen, onderzetters, tot complete meubels. Ook je foto´s kun je met kurk een mooie plek geven. Zoals een lijst van kurk of door simpelweg een paperclip in een kurk te steken. Ook leuk is het maken van drijfkaarsen op een kurken ondergrond. Of als kaars zelf! Het schijnt namelijk dat wanneer je kurk een paar dagen in alcohol laat weken, je ze daarna kunt aansteken.

4. Voor in de tuin

Kurk kun je ook uitstekend in de tuin gebruiken. Zoals bijvoorbeeld voor het maken van een vogelhuisje en bloempot. Of maak een paar kurktegels waarvan je een sierpaadje creëert. Steek hiervoor kurken bij elkaar recht in de grond in een vierkante, rechthoekige of ronde vorm. Net wat je mooi vindt. Wanneer je ze op een stokje prikt, heb je hele originele labels voor je moestuin gewassen. Wist je dat kurken ook goed te gebruiken zijn als compost? Snijd ze hiervoor in hele kleine stukjes of maal in een blender. Vervolgens voeg je ze toe aan je planten.

5. Bouwmateriaal

Kurk is door de eigenschappen erg geschikt als ecologisch bouwmateriaal. Zo is een kurkwand of vloer van kurk niet alleen erg sfeervol, het heeft gelijk een isolerend en geluiddempend effect. Het duurzame karakter van kurk is het grootste voordeel en als nadeel dat het relatief prijzig materiaal is. Je kunt daarom ook kiezen voor een klein gedeelte, zoals bijvoorbeeld een wand van kurk.

Benieuwd naar meer ecologische wandbekleding? Lees dan ook dit artikel.

Over de schrijver