Criminelen zijn te herkennen aan hun brein

Brein
Bron: Alles-Schlumpf (Flickr.com)

Het brein van criminelen werkt anders dan het onze. Uit onderzoek blijkt dat misdadig gedrag een biologische oorsprong heeft: hersensscans van misdadigers verschillen van die van de rest van de bevolking. Toch is er nog hoop voor criminelen.

Gebrek aan emotie en empathie te zien in hersenen
In onderzoek van de Mayo Clinic werden 21 mensen een met anti-sociale persoonlijkheidsstoornis vergeleken met een groep zonder deze stoornis. “Veel veroordeelde misdadigers lijden aan deze ziekte. Als je dit hebt, heb je meestal geen aandacht voor goed en kwaad. Deze mensen komen vaak in problemen met de wet en anderen”, aldus de Mayo Clinic. Deze kennis kan worden gebruikt om criminelen vroegtijdig te herkennen en de misdaad te bestrijden.

Ander onderzoek, gedaan door criminoloog Adrian Raine van de Universiteit van Pennsylvania, constateerde dat psychopaten vervormingen hebben in het deel van de hersenen dat de amygdala heet: “De amygdala is de zetel van emotie. Psychopaten tonen gebrek aan emotie. Daarnaast hebben ze gebrek aan empathie, wroeging en schuld”, aldus Raine.

Uit een lange termijn onderzoek van Raine onder 1795 kinderen van 3 jaar die werden gevolgd tot hun 23ste, bleek dat al vroeg vastgesteld kon worden welke kinderen grote kans hadden om crimineel te worden. Ze onderzochten onder meer de reactie op angst. De onderzoekers ontdekten een duidelijk gebrek aan angst bij de 137 kinderen die later daadwerkelijk crimineel werden, aldus het American Journal of Psychiatry. Het lijkt er dus op dat een criminele inslag biologisch bepaald is.

Criminaliteit is geen lot
Psychologe Patricia Brennan van de Emory Universiteit in Atlanta zegt over dit soort onderzoeken: “Biologie is niet het lot. Er zijn nog genoeg momenten op wanneer je kunt ingrijpen als een kind opgroeit, om te voorkomen dat ze het criminele pad op gaan.” Raine en zijn collega’s proberen uit te vinden hoe men criminaliteit vroeg kan onderdrukken. Ze testen kinderen die pillen met omega-3 vetzuren innemen. “We scannen de hersenen van kinderen vóór en na behandeling met omega-3,” zei Raine. “We kijken of het agressief gedrag vermindert en de aangetaste hersengebieden hersteld. Het is een biologische behandeling, maar het is een relatief goedaardige behandeling die de meeste mensen zouden accepteren.”

Bron: mnn.com, livescience.com

Lees ook:
Jouw genen vertellen welk voedsel goed voor je is
Strip: Brom & Vlieg stappen over op bio-energie
Review van de dopper: de spa-flesjes stopper