Crisis? Investeerders gaan los op schone energie

Kevin Krejci FlickrHoewel de CO2-uitstoot in 2010 naar recordhoogte is gestegen, en zelfs de zwartste klimaatscenario’s uit 2007 met temperatuurstijgingen van 2,4 tot 6 graden alweer de prullebak in kunnen, is er ook nieuws dat die scenario’s juist wel eens een positieve wending kan geven.

Amerikaanse ondernemers in schone energie slaagden er het afgelopen kwartaal in om $1,1 miljard aan investeringen los te peuteren, ondanks de aanhoudende crisis. Dat betekent een groei van 73%, terwijl investeerders zich op allerlei andere terreinen juist terugtrekken.

De grootste budgetten gaan naar megaprojecten, zoals energie-opslag en energieproductie. Het is een opmerkelijk goed teken dat Amerikaanse particuliere investeerders nog steeds vertrouwen hebben in schone energie, ook al geeft het wisselvallige beleid van de regering Obama – wél green deal, geen green deal – hiertoe bepaald geen aanleiding.

Een andere ontwikkeling die hoopvol stemt, is dat Duitsland als vierde economie ter wereld al meer dan 20% van zijn energieproductie uit duurzame bronnen haalt, zoals biomassa, zon en wind. Er is zelfs een windmolenpark op zee gebouwd dat net zoveel energie opwekt als de eerste kerncentrale. Je kunt in Berlijn zelfs je tank volgooien met 50 liter wind.

Kortom, oude technologieën en oude structuren zorgen nu nog voor een record CO2-uitstoot, maar er zijn al nieuwe technologieën beschikbaar die de CO2-uitstoot spectaculair omlaag kunnen brengen. Juist in die technologieën wordt fors geïnvesteerd, en een economische reus laat zien dat die investeringen lonen. Het is een kwestie van tijd dat China, India en de VS jaloers naar onze oosterburen kijken.

Lees ook:

Duitsers zijn de schoonste

Je tank volgooien met 50 liter wind

Windmolenpark op zee wekt net zoveel energie op als kerncentrale

Over de schrijver

1 gedachte over “Crisis? Investeerders gaan los op schone energie”

  1. "nieuwe technologieën beschikbaar die de CO2-uitstoot spectaculair omlaag kunnen brengen"
    ZOU KUNNEN. Tot nu toe gaat de groei van hernieuwbare energie samen met de groei van fossiele energie. Een daling en zeker geen "spectaculaire", is niet zichtbaar. In Nederland, Belgie zijn de laatste jaren op land nauwelijks windmolens toegevoegd.

Reacties zijn gesloten.