Crowdfunders investeren €290.000 in vliegtuigjes die windenergie opwekken

Foto: Ampyx
Foto: Ampyx
Vliegtuigen die energie opwekken in plaats van verbruiken. Het klinkt tegenstrijdig, maar Ampyx Power, een Nederlandse startup, geloof dat deze vliegende windstroom goedkoper zal worden dan stroom van een windmolen en zelfs van een kolencentrale. Vandaag sluit de crowdfundingcampagne voor Ampyx Power. Het bedrijf haalde 290.000 euro op via crowdfunding — bijna 3x meer dan het doel was — om vliegtuigjes te bouwen die windstroom genereren.
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Nederlandse ‘Energiewende’ levert tienduizenden banen op
“Investeren in Belgische windparken levert 10% rendement op”
Het werkt zo: de vliegtuigjes zitten aan een lange kabel vast en vliegen op grote hoogte. De lange kabel brengt de windenergie naar beneden, waar een generator de beweging omzet in elektriciteit.
[adrotate banner=”11″]
Het grote voordeel van de vliegtuigjes is dat ze op grote hoogte opereren. Hier is de wind sterker en constanter dan op de grond. Bovendien is er veel minder materiaal nodig. “We produceren met 10 keer minder materiaal 2 keer zoveel stroom,” aldus een van de mensen van Ampyx.
Op het crowdfundingsplatform Oneplanetcrowd legt Ampyx het zo uit: “Een PowerPlane-systeem brengt met behulp van een aan een kabel verbonden zweefvliegtuig windkracht over naar een stroomgenerator op de grond. Het zweefvliegtuig vliegt volautomatisch, gebruikmakend van de modernste sensor- en besturingstechnologie. Resultaat: veel groene stroom opwekken met minimaal materiaalverbruik – dus dubbel duurzaam. Het eerste commerciële PowerPlane-systeem van 850kW komt in 2015 op de markt. Vergeleken met een conventionele windmolen met hetzelfde vermogen wordt dan 120.000 kilo toren en wieken vervangen door een vliegtuig en een kabel van samen nog geen 400 kilo. Bovendien vliegt de PowerPlane veel hoger, waar de wind harder en constanter waait. Door het lage materiaalverbruik en de krachtigere wind is het 850kW PowerPlane-systeem goedkoper dan gewone windmolens. Na een opschaling kan met PowerPlanes rond 2018 een kostenniveau bereikt worden dat zelfs ruim kan concurreren met kolencentrales.”

Over de schrijver

2 reacties op “Crowdfunders investeren €290.000 in vliegtuigjes die windenergie opwekken”

  1. Pingback: De toekomst van windenergie is te vinden in Flevoland - hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.