Crowdfunding in 3 jaar tijd ruim 30 keer zo groot

Crowdfunding In 2014
Crowdfunding In 2014In de eerste helft van 2011 werd nog 0,75 miljoen euro opgehaald met crowdfunding, in de eerste helft van 2014 al 23 miljoen. In totaal werden daarmee van januari tot juni van dit jaar meer dan 900 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Dat blijkt uit onderzoek van crowdfunding adviesbureau Douw & Koren.

Vooral ondernemingen slagen er in grote bedragen op te halen met crowdfunding, gemiddeld €82.000,- per onderneming. Creatieve projecten halen gemiddeld €6200,- per project op en non-profit projecten €4700,-.

Crowdfunding wordt mainstream

“We zien dat de tendens van vorig jaar zich doorzet: van crowdfunding als innovatieve manier om een project mogelijk te maken, naar een mainstream financieringsvorm,” zegt Simon Douw van Douw&Koren. “Crowdfunding was enkele jaren terug iets voor pioniers, iets experimenteels, maar inmiddels maken steeds meer mensen en organisaties er gebruik van. Aan de geld vragende kant zien we startende ondernemers, maar ook bestaande bedrijven en instellingen, kunstenaars, wijkinitiatieven en sporters. Daarbij lijken steeds meer mensen het interessant te vinden om via crowdfunding een donatie of investering te doen. Sommige mensen doen mee voor een tientje, terwijl anderen duizenden euro’s inleggen. De één doet dat met het oog op mogelijk rendement, de ander doet het om een bijzonder project mogelijk te maken.”

Stapelfinanciering en burgerparticipatie

“Nu crowdfunding een geaccepteerde financieringsvorm wordt, bekijken ook banken en lokale overheden hoe zij op dit succes kunnen aansluiten”, zegt Gijsbert Koren van Douw&Koren. “Bij banken kun je daarbij denken aan het voorzien in stapelfinanciering, waarbij een ondernemer een deel van het kapitaal via crowdfunding verkrijgt en een deel via de bank. Gemeenten zien in crowdfunding een vorm van burgerparticipatie die projecten in de wijk kracht bijzet.”

Uitdagingen crowdfunding

Crowdfunding kent een forse groei en talrijke succesverhalen. Tegelijkertijd ziet deze ontwikkeling ook enkele uitdagingen tegemoet. “Het is nu de vraag of crowdfunding daadwerkelijk mainstream zal worden,” zegt Simon Douw. “Veel mensen weten niet wat crowdfunding precies inhoudt en als ze het al weten, weten ze vaak niet hoe het voor hen kan werken. Er is nog veel te doen op het gebied van voorlichting.

“Daarnaast is het belangrijk dat ondernemers en investeerders niet blind in crowdfunding stappen.”, zegt Gijsbert Koren, “Het is zaak dat zowel ondernemers als investeerders zich er van bewust zijn dat het financieren van (startende) ondernemingen en projecten niet zonder risico is en niet alle projecten en ondernemingen zullen slagen.”

Bekijk de cijfers in een infographic.

Bron: Douw & Koren

Over de schrijver

1 reactie op “Crowdfunding in 3 jaar tijd ruim 30 keer zo groot”

  1. Pingback: Crowdfunding No Waste Daisy slaagt: €15.110 voor Grote Keukenboek tegen voedselverspilling » hetkanWel.nl

Reacties zijn uitgeschakeld.