Crowdfunding bereikt nieuwe hoogte: 3 miljoen euro verzameld voor te bouwen game

Ron StarterGames-ontwikkelaar Double Fine Productions had een leuk idee voor een computer spel. Alleen hadden ze niet genoeg geld voor de productie ervan. Het bedrijf berekende dat ze op zijn minst 300.000 euro nodig hadden. Maar waar haal je het geld vandaan? In deze economische tijden zijn financiers niet snel te prikkelen om te investeren in zoiets onzekers als een game, waarvan je maar moet afwachten hoe succesvol het wordt.
Ze besloten om aan gewone gamers te vragen geld te vragen via crowdfunding

 
Ze klopten aan bij Kickstarter, een website die gespecialiseerd is in crowdfunding van projecten. Kickstarter biedt gratis het platform aan om je idee uit de doeken te doen en het geld in te zamelen. Op het moment dat je je doel bereikt krijgt Kickstarter 5% van het binnengehaalde geld.
Op de site legde Double Fine hun idee van de game (genaamd “Double Fine Adventure”) uit aan het publiek. De oproep van Double Fine bleek een ongeevenaard succes: binnen slechts 8 uur (!) hadden ze het beoogde bedrag binnengehaald. En 24 uur later zaten ze al op 1 miljoen! En het geld bleef maar binnenstromen… Na een paar weken hadden ze maar liefst meer dan 3 miljoen euro ontvangen van zo’n 87.000 enthousiaste gamers voor de ontwikkeling van het spel.
In ruil voor hun inleg krijgen de geldgevers toegang tot exclusieve chats met de ontwikkelaars, hebben ze de mogelijkheid om creative input te geven, kunnen ze beta versies zien en krijgen ze het spel (wanneer het klaar is) gratis thuisgestuurd.
Volgens Forbes heeft Double Fine Productions de toekomst van het financieren van games voorgoed veranderd.
Het succes is dan ook niet onopgemerkt gebleven. Een paar dagen geleden lukte het ontwikkelaar Brian Fargo om 10.000 gamers over te halen om zijn game Wasteland via Kickstarter te financieren. Daarmee haalde hij meer dan $600,000 op. En het games-ontwikkelings bedrijf Replay Games, probeert nu via Kickstarter $500.000 bij elkaar te sprokkelen voor hun nieuwe Larry game.
Ook de Amerikaanse regering is erg enthousiast over crowdfunding, en heeft zojuist een wet goedgekeurd die het gemakkelijker moet maken voor bedrijven om op die manier geld in te zamelen.