Crowdfunding maakt wereldwijd energierevolutie mogelijk

Foto: Ajay Tallam, Flickr

Kan de groeiende interesse voor crowdfunding gecombineerd met de groeiende mogelijkheden van zonne- en windenergie zorgen voor een echte energierevolutie? Gisteren nog kopten we met het nieuws dat de Duitse energierevolutie in handen is van burgers.” Zeker 50% van al het opgestelde vermogen aan duurzame energie is daar eigendom van burgers, die rond de 800 miljoen euro bij elkaar brachten. Maar ook voorbeelden in andere landen, zoals de VS, India en Nederland laten zien dat burgers wereldwijd het heft in eigen hand kunnen nemen.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Vorige week opende het bedrijf Solar Mosaic een crowdfunding programma voor zonnepanelen in Californië. Binnen een dag werd er 300.000 dollar opgehaald. Het was aanleiding voor verschillende Amerikaanse sites om eens goed naar crowdfunding en duurzame energie te kijken.
Volgens Katie Fehrenbacher van GigaOm zijn duurzame energieprojecten bij uitstek geschikt voor crowdfunding: “Mensen stoppen geld in Kickstarter [=crowdfunding site, red.] om verschillende redenen, maar een aantal passen prima bij zonne-energie [en andere vormen van schone energie]: het gevoel van deelnemen in een gemeenschap, of deel zijn van een beweging, het gevoel van meehelpen met het ontwikkelingsproces, en het gevoel om op het snijvlak van nieuwe dingen te staan.” Ook het gevoel van iets goeds voor de planeet te doen helpt.
Volgens Justin Guay, die een groot opinieartikel schreef voor de Huffington Post, “ontsluit en vermeerdert [crowdfunding] kleine hoeveelheden kapitaal. Het zorgt ervoor dat wat de samenleving sociaal en ecologisch gezien belangrijk vindt, het kapitaal krijgt dat nodig is.”
Dat gebeurt in de VS, maar nog belangrijker aldus Guay, is de rol van crowdfunding in armere landen. Het gezamenlijk inkopen van eigen, betrouwbare bronnen van licht en energie, ligt nu binnen handbereik voor de zich snel ontwikkelende middenklasse in landen als India. Het Indiase bedrijf Milaap maakt nu al allerlei kleine crowdfunding projecten mogelijk, ondermeer voor lampen op zonne-energie.
Maar laten we ook ons eigen landje niet vergeten. In oktober van afgelopen jaar slaagde alhier het grootste crowdfunding project voor duurzame energie ooit. De windcentrale haalde in een aantal maanden tijd 7 miljoen euro op voor de koop van twee windmolens.
Kortom, we staan nog maar aan het begin van de transitie naar schone energie. En jij zelf kan daar direct aan bijdragen.
Bron: Huffington Post, GigaOm
Lees ook
Vernieuwd: dossier zonne-energie, met alles over hoe jij aan zonnepanelen kunt verdienen
Duitse energierevolutie in handen van burgers
Burgerkapitalisme maakt windmolens populair

Over de schrijver

1 reactie op “Crowdfunding maakt wereldwijd energierevolutie mogelijk”

Reacties zijn uitgeschakeld.