Crowdfunding nu speciaal voor Nederlandse duurzame ondernemers

Foto: Flickr.com

Wil je mede-eigenaar worden van een verhuurnetwerk van duurzame fluistersloeps? Of investeer je je geld liever in gezonde snacks? Of in hoogwaardige en betaalbare, educatieve games? Je kunt het zelf beslissen. En vanaf 50 euro deel je straks in het succes van een van deze duurzame initiatieven.
Deze drie projecten zijn, samen met nog twee andere, te zien op www.seeds.nl, een platform waarop duurzame ondernemers hun projecten kunnen aanbieden aan betrokken investeerders. Het platform draait om crowdfunding, een verzamelbegrip voor initiatieven waarbij de input van velen kan leiden tot het behalen van een doel door één partij. Op seeds.nl komt die input in geld maar ook in ideeën. Het rendement kan bestaan uit zowel een financiële vergoeding als de levering van een product of dienst.
Het platform biedt de komende week nog kans aan investeerders om straks mee te delen in een mogelijk succes van een van de projecten. Op 25 september zit de termijn van vier maanden er op waarin de vijf initiatieven de kans kregen om investeerders te lokken. Het platform lijkt een succes, want bij drie van de vijf projecten is het gevraagde bedrag, dat varieert tussen 20.000 en 45.000 euro, al bijna opgehaald. De twee andere projecten blijken minder populair en zitten pas op 10 tot 15 procent van hun gevraagde bedragen. De crowd heeft dus niet alleen geïnvesteerd maar ook gestemd op de meest kansrijke projecten.
Hoe werkt het platform?
Neem YUNO, ontwikkelaar en producent van verantwoorde en voedzame chips en snoep. Het initiatief van Tom en Annemiek Vogel, broer en zus en beiden ouders van jonge kinderen, werd vorig jaar in Nederland geïntroduceerd en maakte veel enthousiaste reacties los. Nu wil YUNO het assortiment verder uitbreiden en daar is geld voor nodig dat op seeds.nl wordt opgehaald. ‘Voor ons is crowdfunding dé manier om samen met jou als bewuste consument nieuwe producten te ontwikkelen waar jij echt op zit te wachten’, vertellen de ondernemers op de site. ‘Eerlijke, verantwoorde en vooral coole snacks zonder kunstmatige toevoegingen die wij ook graag aan onze kinderen geven. En doordat jij zelf meedenkt en proeft, weten we zeker dat het een succes wordt.’ YUNO heeft inmiddels ruim 31.000 van de benodigde 35.000 euro binnen.
Investeerders die via crowdfunding geld stoppen in dergelijke projecten, helpen de ondernemers in kwestie vaak ook nog eens door via sociale netwerken anderen attent te maken op het project. Zo worden netwerken, kennis en ervaring gedeeld om de duurzame onderneming tot een succes te brengen. Wie samen zaait, oogst sneller en meer, is het adagium.
Seeds, een initiatief van ABN Amro, wil via het platform ondernemerschap met een positief sociaal-maatschappelijke impact bevorderen. Het bouwt intussen aan een kenniscentrum voor crowdfunding en kijkt, samen met universiteiten en hogescholen, naar de resultaten van deze eerste serie van vijf ondernemers die het de afgelopen vier maanden op het platform heeft gefaciliteerd.
Je hebt nog een week om via crowdfunding te investeren in een van de vijf duurzame projecten. Kijk op www.seeds.nl voor meer informatie.
Meer lezen over crowdfunding?
Iedereen zijn goed doel
Crowdfunding is het nieuwe geven
De undercover activist
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €15,-

Over de schrijver

1 reactie op “Crowdfunding nu speciaal voor Nederlandse duurzame ondernemers”

 1. Leuk artikel over crowdfunding!
  Ook voor natuur, milieu en sociaal maatschappelijke projecten schept crowdfunding tal van mogelijkheden, zeker nu reguliere subsidies en private fondsen minder worden.
  Belangrijk voor een succesvolle crowdfunding campagne is dat er een sociale achterban is en de crowd /samenleving zich met het project verbonden kan voelen. Beide aspecten zitten bij projecten op het gebied van natuur en milieu wel goed.
  Wil je meer weten over crowdfunding, kijk dan eens naar het eerste handboek over crowdfunding dat onlangs is uitgekomen.
  Titel: Handboek Crowdfunding
  Aantal pagina’s: 156
  Boekvorm: gebonden
  Website: http://www.handboekcrowdfunding.nl
  Website: http://www.tekstenuitlegbv.nl
  ISBN nummer: 978-90-817558-1-8

Reacties zijn uitgeschakeld.