Curry, het nieuwste wapen in de strijd tegen terroristen

800Px Chicken Makhani
Indiase Kipcurry. Foto: Wikimedia

Het was al bekend dat kurkuma, het belangrijkste ingrediënt in Indiase curry gerechten, goed is voor je gezondheid. Nu blijkt dat het bijzondere kruid ook gebruikt kan worden om explosieven op te sporen.

Kurkuma, een wonderkruid

Van kurkuma wordt al lang gedacht dat het gezond is. Het zou kanker en alzheimer tegengaan, en word in de volksgeneeskunde gebruikt als ontstekingsremmer en middel tegen darmproblemen.

Maar het kruid heeft ook opmerkelijke optische eigenschappen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Massachusetts (de VS).

Als kurkuma in contact komt met een zeer kleine hoeveelheid explosieve stoffen in de lucht, bijvoorbeeld TNT, verandert de manier waarop de stof licht reflecteert. Dit kan vervolgens gemeten worden met een LED licht en een gevoelige film.

Grote behoefte aan goedkope bomdetector

Het detecteren van bommen is geen makkelijke opgave. Een bomdetector moet enkele moleculen van een explosieve stof oppikken uit miljarden andere moleculen. Mede daarom is het opsporen van bommen een kostbare zaak. Een goedkoop en werkzaam apparaat zou een uitkomst zijn, aldus een van de onderzoekers, Abhishek Kumar: “Er liggen rond de 60 of 70 miljoen landmijnen door de wereld heen. We hebben een mobiel apparaat nodig dat je in het veld kunt gebruiken.”

Het voordeel van de currybomdetector is dat deze goedkoop gemaakt kan worden. Wel is meer onderzoek nodig om de detector nog gevoeliger te maken.

Bron: BBC news

Lees ook

Over de schrijver

2 reacties op “Curry, het nieuwste wapen in de strijd tegen terroristen”

Reacties zijn uitgeschakeld.