Curry werkt tegen kanker

Rovingl, Flickr.com
Rovingl, Flickr.com

Een lekkere curryschotel op z’n tijd is goed voor de gezondheid. Curry bevat namelijk curcumine, een stofje dat de groei van kankercellen tegengaat. Ook werkt het tegen hartaanvallen en dementie. De werking is echter alleen nog getest in het laboratorium en daarom wordt nu een proef uitgevoerd op ‘echte’ kankercellen. 40 patiënten werken mee aan het onderzoek. Zij krijgen zeven dagen voordat hun chemokuur begint speciale curcuminepillen toegediend. Die pillen moeten ervoor zorgen dat de kankercellen gevoeliger worden voor de chemokuur.

100 keer beter
Volgens professor William Steward, die het onderzoek leidt, zijn de verwachtingen hooggespannen: dierproeven lieten al zien dat de combinatie van curcuminepillen en chemotherapie “100 keer beter” werkte dan beide behandelingen afzonderlijk. Als dit bij mensen ook het geval blijkt te zijn, dan betekent dit een revolutie in de behandeling van darmkanker. Op dit moment is darmkanker moeilijk te behandelen, omdat de bijwerkingen een lange behandeling bijna onmogelijk maken. Slaat de chemotherapie niet aan, dan zijn er weinig effectieve alternatieven.
Langer chemotherapie
Als curcumine de kankercellen gevoeliger maakt voor chemotherapie, dan kunnen hiervoor steeds lagere doses gebruikt worden, waardoor de bijwerkingen beperkt blijven en de behandeling langer door kan worden gezet. Uiteraard wordt in de proef niet alleen gekeken naar de voordelen van het nemen van curcumine, maar ook naar de bijwerkingen die het mogelijk heeft.
Bron: BBC
Lees ook:
Tussendoortjes zonder troep
De link tussen gezonde grond en gezonde mensen
Tien gezonde en lekkere vega-snacks voor een zwoele avond

5 gedachten over “Curry werkt tegen kanker”

  1. Beetje onzin, dat tabakkouwers longkanker daarvan zouden krijgen!!!!
    Longkanker krijg je doordat je rook inhaleert en dat er dan TEER achterblijft in de longen, waardoor longblaasjes kapot gaan en cellen zich abnormaal kunnen gaan delen!!!

    1. Er komt daar specifiek longkanker voor bij mensen die tabak kauwen, ik ben geen arts, maar dit zijn officiele meldingen. andere vormen van kanker komen daar volgens navraag aldaar nietvoor

  2. Het is allang in de praktijk toegepast, in de documentaire " Unser tagliches gift" , (zie YouTube) is o.a. een kaart opgenomen die laat zien dat door het eten van bovenstaande, (dagelijkse kost aldaar) er in een zuidelijke staat in India nagenoeg geen kanker voorkomt.. alleen bij " tabakkauwers" aldaar komt longkanker voor.
    Laat bovendien zien dat in gebieden waar de welvaart toeneemt (ongezond eten e.d.) ook de hoeveelheid kankergevallen toeneemt.

    1. Als de welvaart toeneemt, stijgt ook de gemiidelde leeftijd, zodat kanker vaker voorkomt!. Ongezond eten is niet noodzakelijk gekoppeld aan meer welvaart

Reacties zijn gesloten.